zaterdag 17 november 2018

Bekijk het van de andere kant #321

Een kleine waarschuwing, want ik ga even de wijsneus uithangen. Een dag als deze is daar toch echt bij uitstek een goede dag voor.

Vandaag komen namelijk bij het startschot van een kinderfeest twee of meerdere groepen samen die bedacht hebben lijnrecht tegenover elkaar te moeten staan. Verderfelijk en onnodig, maar waar. Ik schreef er al eens een stukje over (Zwarte Piet).

In de Oorsprong van Dan Brown staat een mooie manier om duidelijk te maken dat je allebei naar hetzelfde kan kijken, maar toch iets totaal anders kan zien.. Kijk eens naar deze som in Romeinse cijfers:

I + XI = X

Ik weet natuurlijk niet of u de Romeinse cijfers nog kent. Maar hier staat in principe dat 1 plus 11 = 12 is. Voor u in ieder geval. Voor mij niet. Want ik sta aan de andere kant en zie dit:

X = IX + I

Inderdaad. Stel dat we dit in het zand tekenen. En ik sta aan de ene kant en u aan de andere kant. U ziet iets wat compleet fout is en ik zie iets wat toch echt juist is. Maar we zagen toch hetzelfde?'

Moraal van het verhaal: Bekijk het eens van de andere kant om 
de waarheid te zien. 

Het is nu al een leerzame zaterdag. Graag gedaan!


I + XI = X (Dan Brown Oorsprong)
Fragment uit De Oorsprong (Dan Brown)

Geen opmerkingen: