maandag 15 oktober 2018

Zwarte Piet #288

Afgelopen vrijdag was er wat spektakel in RTL Late Night. Jenny Douwes, op dit moment fulltime opperblokkeerfries, zat aan tafel bij Twan Huys om haar licht te laten schijnen op de gebeurtenis vorig jaar rond de Sinterklaasintocht in Dokkum. De tegenhanger, Kick Out Zwarte Piet, was ook aanwezig.

Geen zorgen. Ik ga hier niet een heel betoog houden om duidelijk te maken waarom Zwarte Piet al dan niet 'moet blijven' en of hij dan zwart, wit of scharlaken moet zijn.  Natuurlijk heb ik ook een mening hierover, maar die bewaar ik wel voor een gemiddeld verjaardagsfeestje waar de schwung een beetje uit is.

Over Zwarte Piet weten we overigens ook inmiddels wel een paar dingen zeker naast het feit dat iedereen er een mening over heeft: De discussie hierover gaat de overige decennia nog niet stoppen, want we gaan hier simpelweg met elkaar niet uitkomen. 

Toch wil ik er over kwijt dat ik mij afvraag of deze draaideurdiscussie in de kern nog wel over Zwarte Piet gaat. Het doet mij steeds meer denken aan het 'hullie tegen zullie' verhaal. Het 'wij-zullen-ten-koste-van-alles-ons-gelijk-halen-principe. Hetzelfde idee als de supporters van twee voetbalteams met elkaar op de vuist gaan. De uiteindelijke inzet van alles is allang niet meer van belang en heeft plaatsgemaakt voor een ander, vaak nog onzinniger, doel.

Het was ook precies het idee dat ik had toen ik het tenenkrommende schouwspel van Jenny Douwes en Jerry Afriyie (van KOZP) vrijdagavond zag. Ik ga het verder niet uitschrijven, maar het is de moeite om terug te kijken. In ieder geval dacht ik: gaat dit nu nog over Zwarte Piet?

Natuurlijk is er voor beide standpunten begrip op te brengen, maar iedereen zou er verstandig aan doen het gezonde verstand ook eens voorop te zetten. Want is het nu echt zo erg als Zwarte Piet een iets mildere versie is van het origineel? En andersom: Doet de vrolijke knecht van kindervriend Sinterklaas nu echt zoveel pijn om te zien en is het nu echt zo dat je eerste ingeving is als je hem ziet: 'Oh dat verwijst direct na de slavernij?' Ik ben geen psycholoog of iets wat er op lijkt, maar het lijkt mij dat als beide kampen hun trots opzij zetten het antwoord alleen maar nee kan zijn. Er lijken mij veel grotere zorgen in de wereld, waar al dat geld en energie ook ingestoken zou kunnen worden.

Maar goed, we hebben nog een lange weg te gaan. Al moet het zeker beter kunnen. Of in ieder geval wat normaler. Maar wie ben ik?


Geen opmerkingen: