donderdag 5 april 2018

Gat in munt #95

Deense Kroon met gat

Afgelopen week was ik in Denemarken en daar betaalt men met de Deense Kroon. Mij viel op, en niet voor het eerst dat het muntgeld een gat in het midden heeft. Waarom is dat?

Ik heb aardig moeten Googlen, maar letterlijk voor de Deense Kroon was het toch wat moeilijk te vinden. In andere landen zijn echter ook nog munten met een gat erin. Daar kwam ik wat verder mee.

Zo kwam ik een website tegen waar men suggereerde dat het gaatje in de munt was bedoeld om er een ketting van te maken. Dat leek mij gek. Ik zag onderstaand gesprek voor mij:

Mark Rutte (Minister President): 'Hallo Wopke, het wordt tijd om wat nieuwe munten te slaan. Zorg jij daar even voor?'
Wopke Hoekstra (Minister van Financiƫn): 'Oh ja, Mark. Komt in orde. Ik had het gisteren nog met de mensen op het ministerie erover. Het leek ons leuk om er een gaatje in te doen'
Mark Rutte: 'Oh, wat geestig. Waarom precies?'
Wopke Hoekstra: 'Nou, dan kunnen de mensen er een kettinkje van maken. Bijvoorbeeld door een veter erdoorheen te doen. Kijk. Ik heb hier een voorbeeld'
Mark Rutte: 'Dat is mooi, zeg. Een oranjeveter zelfs. Ik denk dat ik dat ook wel wil. Bijvoorbeeld met een rood-wit-blauw gevlochten veter.
Wopke Hoekstra: Ja, of het kan ook met een gemacrameed touwtje bijvoorbeeld..
Mark Rutte: Of met gewoon een zilverkettinkje. Ik ga er gelijk even voor langs juwelier vanmiddag.
Wopke Hoekstra: Zal ik dan munten met gaten laten bestellen? 
Mark Rutte: Ja. leuk. Ja. Ja.

Een andere suggestie was nog om de boel goed bij elkaar te houden op een pin of aan ene touwtje. Maar het leek mij dat dit na de uitvinding van de schatkist niet meer nodig was. En ik heb weinig echt verstand van geschiedenis, maar ik vermoed wel dat de schatkist er voor de munt met gaatje was. 

Blijft de meest serieuze optie over: In de tijd dat de munten nog van zilver gemaakt werden was de waarde van het zilverstuk soms hoger dan de waarde van de valuta. Om dit te compenseren werd er een stuk in het midden uitgeboord. 

Maar ja, inmiddels zijn we die tijd allang voorbij. En nog steeds hebben vele valuta een gaatje in hun munt. Misschien is er een goede geschiedenisleraar, valsemunter of muntenverzamelaar die mij verder kan helpen?

Of is er dan toch ergens in het Deense parlement ooit een stemming geweest over het maken van een kettinkje van de nationale munt?


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het meest logische is dat het gat bedoelt is voor een touwtje, als je de munten op een touwtje rijgt en er een knoop in legt dan kun je ze niet kwijtraken.. en als je diverse munteenheden op verschillende touwtjes rijgt dan heb je het altijd gesorteerd! je ziet dit ook vaak bij oorlogsgeld. Helaas zit er geen gat meer in onze munteenheden, maar ik blijf er wel een voorstander van.

Mvg Tom

Rob Z zei

De eerste die een gaatje en uberhaupt muntgeld hadden was China. Hier werdt het gaatje gebruikt om op een touwtje te bewaren.