dinsdag 25 september 2018

Gameweek: Bijzondere spellen #268

De nieuwste FIFA is in aantocht en dat inspireerde om een weekje over gamen te schrijven. In het tweede deel van dit vijf luik rakel ik wat herinneringen op aan een aantal bijzondere games. Dat zijn er vrij veel. Ik beperk het tot 10.

De eerste die mij in de categorie bijzondere spellen te binnen schiet is zonder twijfel het meest lugubere spel dat ik ooit heb gespeeld. Ik leende het van een vriend. Het heette Carmageddon. Het spel had eigenlijk maar één doel: Zoveel mogelijk mensen aanrijden in korte tijd. Shame on me. Mijn ouders zullen het niet geweten hebben. Mijn zusje mocht het ook nog even spelen. Het morele besef om het vele bloed in het spel te verklaren als braaksel had ik nog wel. Nou ja, wat ik zeg. Het gekste spel dat ik ooit speelde.

Anno 1602 daarentegen was juist erg leuk en zou ook niet misstaan in het rijtje beste spellen ooit. He was een weergaloos spel voor eind jaren '90. In het spel bouw je een eigen nederzetting in de 17e eeuw en moest je al rekening houden met voorraden van grondstoffen, handel drijven en diplomatieke betrekkingen. Echt top!
Anno 1602

Ooit was ik een van de geluksvogels die een Gameboy onder de kerstboom aantrof. Daar zat natuurlijk Tetris bij. Een gouwe ouwe. Maar ook Kirby's Dreamland. Een wit wezentje dat kon vliegen, zwemmen en lopen en eten moest terughalen wat uit Dream Land was gestolen. Japans inderdaad.

En ja hoor. Hij kan niet ontbreken: Sim City. Ik weet niet meer precies welke versie, maar het was een vrij oude. En die was in dit geval het best. Een eigen stad stichten. Wie wil dat nu niet. Later probeerde ik de vernieuwde versies, maar daar kon ik geen lol in hebben. Te ingewikkeld.

Bubbleshooter is ook zo'n spel die u ongetwijfeld nog moet kennen. Deze is namelijk niet zo oud. Een online spelletje en daardoor het ideale tijdverdrijf als je de dag niet doorkomt op kantoor. Een simpel spelletje waarbij je gekleurde balletjes moet wegspelen. Heeft wel wat weg van Tetris. Een klassieker. 

Oh ja, er schiet mij nog eentje te binnen. Absoluut één van de bijzonderste spellen die ik ooit heb gespeeld. Op de Playstation 3. Iedereen heeft wel eens het moment dat hij een ster wil zijn. In rap of in de smartlap. Ik wilde een rockster zijn. Daar was een oplossing voor: Guitar Hero. Daar had je een gitaartje voor nodig en het spel. Niet veel later stond ik in mijn huiskamer op een speelgoedgitaartje een concert van Aerosmith te spelen. Tsja.


Guitar Hero Aerosmith

Wat betreft de Playstation had ik zowieso wel af en toe de neiging om in de bak met euroknallers te graaien. Zo haalde ik er ooit een spelletje uit dat Pirates! heette. Het zag er wel veelbelovend uit. Ik weet het niet meer precies, maar de graphics zagen er wel aardig uit volgens mij. Het spel was echter vrij suf. Al heb ik het nog vaker gespeeld dan ik dacht.

Ooit las ik in een computerblaadje dat Sanitarium echt een goed spel was. Ik besloot er mijn verdiende centjes aan uit te geven. Het spel was niet alleen slecht, maar ook buitengewoon bizar. Iemand belandt na een auto-ongeluk in een Sanitarium. Tussen de gekken. Wat volgt was een game dat wegspeelde als een psychologische thriller. Ik was er snel op uitgekeken. Ontworpen door een zieke geest. Kan niet anders zeggen. 

En dan mag natuurlijk A2-Racer niet ontbreken. Kent u hem nog?! Een waanzinnig slecht uitziende game van Davilex (Die konden er überhaupt wat van) waarin je heel hard over de A2 kon rijden. Niks geks, hooguit wat autoschade. Wat dat betreft een prima game. Maar wat was de lol? Geen idee eigenlijk. Later werd het ook nog uitgebreid met Vakantie Racer en Autobahn racer. Oh, wat heb ik veel tijd vergooid in mijn leven :-D

Eigenlijk is bovenstaand lijstje redelijk willekeurig tot stand gekomen, want ik kan nog zo 10 games noemen die in aanmerking komen. Maar aan alles komt een eind. Ook aan een lijstje met bijzondere games. Reserveer nu Fifa 19 NL

Geen opmerkingen: