zaterdag 9 mei 2015

Gamen

Ooit was ik een van de gelukkige kinderen die onder de Kerstboom een gloednieuwe Gameboy aantrof. De gadget van het moment destijds. Tetris was het gratis spel dat bijgeleverd werd. Van de week zag ik mijn hoogzwangere vrouw Tetris spelen op de tablet. Een game van alle tijden dus.

Tetris. De originele
Tetris. De originele
De allereerste game waar ik overigens ooit kennis meemaakte was Frogger. Ik heb het eerlijk gezegd even moeten Googlen, maar het was een spel op de Atari blijkbaar. 

Van de week verscheen in de media dat de Universal Pretparken op korte termijn worden voorzien van Nintendo-attracties (klik). De media speculeert nog over hoe men dat in de praktijk gaat brengen, maar het zou in elk geval verder gaan als de verkoop van kleffe hotdogs door Mario en Luigi.

Toen ik echter een keer de plaatselijke inbrekers bij ons thuis uitnodigde was naast de laptop en wat andere technologie ook de Playstation weg
De eerste FIFA die ik ooit in mijn bezit had
De eerste FIFA-game die ik in eigen bezit had
Het gamelandschap heeft de afgelopen decennia een snelle vlucht genomen en evalueert naar mijn idee nog dagelijks. Op de eerste Nintendo speelden we onder andere Duck Hunt en natuurlijk de verschillende Mario en Supermario's. Een grote sprong was het naar de Playstation. Ik kon mijn geluk niet op met FIFA99 (en alle andere FIFA's die daarna op welk platform dan ook verscheen). Legendarisch zijn dan ook de FIFA-avonden met vrienden waar niet alleen de kratten bier er in rap tempo door heen gingen, maar ook de controllers je soms letterlijk om de oren vlogen.
Ook was er nog even de Gamecube. Die zorgden voor vermakelijke Mario Kart sessies. Deze waren minder beladen en dynamisch als de FIFA-avonden maar daarom zeker niet minder leuk. 

Legendarisch zijn dan ook de FIFA-avonden met vrienden waar niet alleen de kratten bier er in rap tempo door heen gingen, maar ook de controllers je soms letterlijk om de oren vlogen

Toen ik ergens weer eens wat geld over had ging ik over op de Playstation 3. Hierbij kreeg ik Uncharted. Een geweldig spel. Het enige spel ook waar ik naast de FIFA-serie lang mijn aandacht bij kon houden. Toen ik echter een keer de plaatselijke inbrekers bij ons thuis uitnodigde (wat wil zeggen: ik liet mijn sleutels in de deur zitten) was naast de laptop en wat andere technologie ook de Playstation weg. 
Bij een grote elektronicazaak vroeg ik aan de klantenservice of ik beter kon kiezen voor een X-box 360 of opnieuw een Playstation 3. Volgens de verkoper zat er op wat te verwaarlozen details na geen verschil in. Ik koos de X-Box. De verkoper zat er naast. Dat op de Playstation het internet gratis en dat je op de Playstation wél Blu-Ray kan afspelen vergeef ik hem. Dat hij niet gezegd heeft dat Uncharted alleen op de Playstation te koop is vergeef ik hem niet. 

Uncharted
Uncharted
Gamen blijft waarschijnlijk de komende jaren een actueel thema en vermoedelijk zal het blijven evalueren. In elk geval zal de volgende generatie kunnen genieten van het Zelda-Spookhuis, een Mario Bros achtbaan of Mario Karten in het echt. Maar gamen zullen ze ook blijven doen. En vermoedelijk wordt er dan nog steeds Tetris gespeeld. De enige game van alle tijden.

4 opmerkingen:

Bloggelientje zei

Mijn twee oudste zonen gamen ook erg graag. Zelf groeide ik op met Pacman!

Hendrie zei

Och ja, Pacman. Ook zo'n klassieker! Ik zou er zo een hele blogpost aan kunnen wijden. Misschien moet ik dat maar eens doen (-:

Anoniem zei

Hier ook een fervent gamer :-)

Hendrie zei

Tof Worldsapart2.

Wat zijn je favoriete games?