zondag 25 februari 2018

PyeongChang #56

Vandaag verlaten we PyeongChang. Wij allemaal als televiziekijkers, de atleten, de media en iedereen die de afgelopen twee weken in de ban was van de Olympische Winterspelen.

PyeongChang ken ik echt alleen maar als plek van de Olympische Winterspelen, dus ik ben toch nog maar even in de historie van PyeongChang gedoken.


Woljeongsa

Dat valt niet mee, want als je PyeongChang googlet, dan krijg je eerst 7.210.399 hits over de Olympische Spelen alvorens je iets over PyeongChang zelf vindt.

Maar goed, dan heb je ook wat. 4 weetjes over PyeongChang:


  • De vrije vertaling van PyeongChang luidt: 'Vrede en Voorspoed'
  • Zij die niet zo gespecialiseerd zijn in de Korealeer willen PyeongChang nog wel eens verwarren met PyongYang, de hoofdstad van Noord-Korea. Het is een van de redenen dat PyeongChang regelmatig met een hoofdletter C wordt geschreven.
  • Volgens Wikipedia had PyeongChang in 2013 bij de laatste meting 43.666 inwoners
  • De Woleongsa is een heilige en religieuze plek en de meest bekende bezienswaardigheid in PyeongChang
De vraag is natuurlijk hoeveel mensen de Woleongsa ooit gaan bekijken. PyeongChang mag dan wel bekend zijn geworden de afgelopen twee weken met vrolijk wintersport, maar Arjan Lubach verwoordde het ergens de afgelopen twee weken mooi:

Het is alsof je een bioscoop bouwt waarin je twee weken lang de allerbeste en nieuwste film laat zien. Na twee weken stop je daarmee en vind je het vreemd dat niemand meer naar je bioscoop komt.

PyeongChang zullen we vermoedelijk allemaal niet snel heen gaan, maar net als Sochi hebben we er twee weken enorm veel plezier van mogen hebben!

Geen opmerkingen: