dinsdag 13 februari 2018

Koreaanse Vlag #44

Iedereen heeft hem al een paar keer voorbij zien komen en het is best een interessant vlaggetje. Ik ben bijvoorbeeld gek op ons rood-wit-blauw, maar de Koreaanse vlag ziet er toch wat creatiever uit.

En u had het misschien niet, maar ik was toch even benieuwd naar de betekenissen van deze vlag. Dus heb ik het maar even uitgezocht (met dank aan wikipedia en Taekwon)


Vlag van Zuid-Korea

Zoals u ziet is de Koreaanse vlag wit, heeft het in het midden een rood-blauw Yin-Yang teken en heeft het in elke hoek tekens bestaande uit zwarte strepen die Tigrammen genoemd worden.

De vlag werd in 1997 voor het laatst aangepast maar stamt al uit 1882.

De Koreanen noemen hun vlag TaeGuk-Ki. Betekent zoiets als de Vlag van de Grote Extremen.

De witte achtergrond moet vrede symboliseren. De rode helft van de Yin-Yang moet het positieve symboliseren en de blauwe helft het negatieve. Zo is er dus balans.

De Vier Tigrammen geven het volgende weer:

Het Tigram linksonder vertegenwoordigt vuur
Die linksboven de Hemel
Rechtsboven Water
En natuurlijk rechtsonder Aarde.

Wat ook grappig is: De Tigrammen tegen over elkaar zijn steeds elkaars tegenpolen. Niet raar natuurlijk met een vlag die balans zoekt en tegenstellingen heeft.

Op deze vlag kun je heel diep ingaan. Ik las op internet (en dan is het waar) dat de Nederlandse vlag staat voor het volk (rood), kerk (wit) en de adel (blauw).

De Koreanen hebben hun vlag een behoorlijk diepere betekenis gegeven.

Geen opmerkingen: