zondag 20 september 2020

Stefan Meijerink winnaar van 8e editie Hendrie Schrijft Tourpoule

'Ai, geen punten voor mij', zei hij nog direct na de laatste etappe. Zo weinig scheelde het, maar naar 21 ronden staat hij daar dan toch. De winnaar van de Hendrie Schrijft Tourpoule heet: Stefan Meijerink. 27 punten waren er noodzakelijk om de rest voor te blijven. Een mooi eind van een Tourpoule waarvan we lang niet wisten of hij ooit zou beginnen en of hij ooit afgemaakt zou worden. Maar uiteindelijk weer één om leuk op terug te kijken.

Een trotse winnaar van de Tourpoule
Foto: Floris de Jonge

'Ik heb bijna heel het jaar nog geen wielrennen gezien. Ik ben echt aan het gokken', waren de woorden van Stefan nadat hij op de eerste dag van de Tour de France vanuit het zonnige Verona zijn voorspelling deed. Hoewel de winnaar van de PyongChang Poule in 2018 (maar nog nooit eerder van de Tourpoule) direct wat punten sprokkelde, zou nog niemand vermoeden dat hij de winnaar zou zijn na 21 voorspelrondes.

De eerste slag was namelijk voor Renske Schut. Een knappe voorspelling in de openingsrit hielp haar aan drie punten en het eerste geel van dit jaar. Al snel pakte Arjan Hoeksma, in 2013 winnaar van de eerste editie, het geel over en Arjan zal bij velen als topfavoriet in de boeken hebben gestaan. Zelfs toen Renske Schut in de tiende etappe het geel nog weer even over wist te nemen raakte hij niet in paniek. Renske leek zelf niet met een overwinning bezig te zijn toen ze liet optekenen dat ze 'nooit eerder zoveel punten had gehaald en zelfs nu op 1 heeft gestaan'. Haar doel leek bereikt en nadat Arjan in de 11e etappe het geel weer over wist te nemen zagen we Renske inderdaad steeds dieper wegzakken in het klassement.

Daarna werd het stuivertje wisselen onder de gele trui en Arjan leek zich geen zorgen te maken. Toen de quizmaster in zijn verslaglegging schreef dat Arjan de 'Gele Trui nog even vast ging houden' reageerde hij vol bravoure: 'Even? Hoezo?' 

Toch leek een aanval te verwachten daar de concurrenten zich net onder de eerste plaats verzamelden. In de vijftiende etappe was daar een gigantische slag van Stefan Meijerink. Hij pakte niet alleen het geel, maar wist ook een gaatje te slaan. Hoewel de etappes erop er steeds wel iemand in de buurt kwam wist niemand echt toe te slaan. 

De grootste kans lag er zelfs nog in de laatste etappe. Stefan liet notabene in een sprintetappe alle punten liggen. Hij ging echter door het oog van de naald toen ook naaste achtervolgers Arjan en Maurice puntloos de laatste etappe afsloten. De laatste twee moesten zelfs een plek in het klassement inleveren, omdat Cees van Vugt wel punten pakte, maar net één te weinig om de eindzege binnen te slepen.

En dan is er maar één goede conclusie te trekken: Als je naar 21 voorspelrondes bovenaan staat dan ben je de terechte winnaar. Stefan, van harte! De quizmaster trekt zich nu terug in het atelier en gaat een gele trui breien die je minimaal één jaar met trots mag dragen! Daarnaast kun je jezelf altijd terugvinden in de Hall of Fame.

                           


Alltime klassement Hendrie Schrijft Tourpoule
Het AllTime Klassement van Hendrie Schrijft Tourpoule


                                                 Dagwinnaars 2020
De dagwinnaars en het gele trui verloop van 2020

Geen opmerkingen: