maandag 4 april 2022

Voetbalmaandag #1: U hoorde het hier voor het eerst

Eigenlijk moest dit blog weer een beetje leven ingeblazen worden door een terugblik op onze verbouwing van afgelopen jaar. Zo'n serie kan zomaar een behoorlijk succes worden, want hoewel ik geen groots verteller ben krijg ik de lachers vrij eenvoudig op mijn hand wanneer ik begin vertellen over het slopen van de keuken die met ducttape aan elkaar hing of het feit dat we twee hele dagen gebruik moesten maken van het verschrikkelijkste fenomeen op aarde: Het chemisch toilet. Ik ben echter nog te verbouwingsmoe om hier werk van te maken en heb er dus voorlopig voor gekozen om dit meesterwerk uit te stellen tot ergens in juni, als het bouwdepot zijn eerste verjaardag viert. Overigens zal dat waarschijnlijk ook de laatste zijn, want de matige klusser weet doorgaans wel hoe je een bouwdepot sneller dan een fietsband laat leeglopen. 

Nu het verbouwen klaar is kan ik mij eindelijk weer eens richten op wat lichtere zaken. Bijvoorbeeld voetbal. De afgelopen week was ik geveld door een keelontsteking en dat gaf mij de mogelijkheid om weer eens in te zetten op een voetbalwedstrijdje. Een toevalstreffer (Nederland - Denemarken: Beide teams moeten scoren en het duel mag niet eindigen in een gelijkspel) zorgde ervoor dat ik met een gratis weddenschap een klein fortuin vergaarde van € 30,00 en ik besloot deze opnieuw te gaan proberen te verzilveren. Is er tenslotten iemand die ooit zijn tegoed laat uitbetalen? Ik hou altijd wel van de wedoptie die BTTS heet. BTTS staat voor Both Teams To Score en betekent dus dat je een x-bedrag uitbetaald krijgt als, u raadt het al, beide teams een doelpunt maken. Voordeel is dat het altijd spannend blijft, want tot ver in een duel kunnen beide teams nog een doelpunt maken.

Er zijn mensen die geloven dat het altijd regent op de plek waar zij op vakantie gaan. Ik geloof inmiddels dat mijn weddenschappen letterlijk de voetbalwereld beïnvloeden. Ik zette dit weekend in op twee duels waarin beide teams moesten scoren en het eerste duel eindigde in een bloedeloze 0-0.  In het tweede duel maakte één van de twee teams ergens laat in het duel het enige doelpunt. Gaat u eens op Livescore of Teletekst alle wedstrijden tellen waarin niet beide teams op het scoreformulier staan. Dat zijn er voor mijn gevoel niet heel veel, maar ik had ze gevonden. Weg gratis geld!

Nu pleit dit verhaal misschien niet voor mij als voetbalkenner, maar ik heb mij verbaasd over het feit dat we ons na de WK-loting van afgelopen vrijdag niet keihard uitspreken over het feit dat het bereiken van de achtste finale wel een zekerheidje is. Senegal, Qatar en Ecuador rolden uit de koker. Een droomloting. Echt veel makkelijker dan de opponenten van vorige zomer (Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië). En die poule kwamen we, zelfs onder leiding van een dolende Frank de Boer die zich nu nog aan het afvragen is waar Queensy Menig was toen hij hem nodig had, cum laude door.

Maar dan nog hoor ik mensen roepen dat Senegal niet te onderschatten is. Want Sadio Mané en Koulibaly zijn echt heel goed en Edouard Mendy is een goede keeper. Senegal ging door omdat de volledige staantribune met laserpennen de beslissende strafschoppen van Egypte in het beslissingsduel saboteerde. En ja, ze hebben de Afrika Cup gewonnen. Dat is heel knap, maar heeft u dat toernooi gezien? De amusementswaarde ligt vooral hoog door allerlei randzaken maar het spelniveau ligt lager dan de wenkbrauwen van Frank de Boer. Schrijft u maar op: Nederland gaat Senegal verpulveren en het WK 2022 gaat onder meer de historie in als het WK met het meest doelpuntrijke openingsduel ooit. 

Het tweede duel tegen Ecuador. Kan u een voetballer noemen van Ecuador? Ik bied u een uitweg: Noem een Zuid-Amerikaans klinkende naam en de kans is groot dat u een speler van het Ecuadoraans nationaal elftal genoemd hebt. Maar dat zegt niks, want tenzij u de Zuid en Midden-Amerikaanse competities goed volgt is het vrijwel onmogelijk een Ecuadoraanse speler echt te kennen. Leuk detail: Djorkaeff Reasco maakt een bescheiden kans om mee te gaan naar Qatar deze zomer, eh winter. Aangezien Djorkaeff mij geen alledaagse naam lijkt in Ecuador deed het mij hier aan denken. Overigens heeft Ecuador in de kwalificatie wel laten zien dat het zich niet zomaar laat slachten. Een klein bananenschilletje ligt hier voor Nederland dus wel op de loer. Maar ik voorzie gewoon een 2-1 overwinning, al dekte Louis van Gaal zich wel in dat het laatste duel tegen de Ecuadorianen 1-1 werd. Het laatste duel was in 2014.....

De negenklapper moet dan voltooid worden tegen het thuisland Qatar. Hoewel het thuisland op z'n zachtst gezegd de schijn wat tegen heeft dat alles eerlijk zal verlopen kan ik mij niet voorstellen dat onze vaderlandse voetbaltrots zich hieraan gaat vertillen. Ik heb de websites nog maar even afgespeurd en ze mogen dan recent de beste van Azië zijn geworden, je mag hier niet van verliezen. Je mag er zelfs niet tegen gelijk spelen. Je mag er zelfs niet met minder dan vier doelpunten verschil van winnen. De hele selectie van Qatar speelt bij clubs die in competities spelen waar onze helden zodra ze bijna vergane glorie zijn nog twijfelen of ze daar in de herfst van hun carrières wel willen vertoeven. Uitgaande dat Louis van Gaal zijn ferme taal over de organisatie van het WK in Qatar (later ijlde de bondscoach zich naar de microfoon om recht te zetten dat niet Qatar de kritiek tot zich moest nemen, maar de FIFA. Ik vraag mij af wat beter is) niet op duistere wijze gestraft wordt gaat Nederland ook tegen Qatar een ruime zege boeken. De optimist (en die toont zich niet vaak) sluit zelfs een recordzege niet uit.

Nu weet u inmiddels dat ondergetekende de euro's op zijn account van TOTO minimaal even snel laat verdwijnen als een niet al te behendige klusser het tegoed van zijn bouwdepot. Doe dus met bovenstaand wat u wilt, maar: U hoorde het hier voor het eerst. 


Poule A in Qatar

Geen opmerkingen: