woensdag 14 februari 2018

Olympische herinnering (1) #45

Sven KramerHet is een beetje gek, maar waar de eerste herinneringen waar ik op kom als het om Zomerspelen gaat vooral de leuke dingen zijn, doemen tijdens de Winterspelen vooral de wat negatievere dingen op.

Geen idee hoe dat kan, want bijvoorbeeld de sweep in 2014 of bijvoorbeeld het eerste sneeuwgoud van Nicolien Sauerbreij vier jaar eerder zijn toch veel leukere herinneringen.

Maar als je mij vraagt waar je het eerst aan denkt bij de Olympische Winterspelen ontkom ik er blijkbaar niet aan:


De Wissel

Een 'waar was je toen...'-moment. Ik was op wintersport. Hoe toepasselijk. Kwam terug van het ápres-skiën en hoorde op het journaal in het hotel wat er gebeurd was in Vancouver. Pas de volgende ochtend aan het ontbijt kwam de impact binnen bij het sportieve supportershart. Je voelde de pijn mee.

De afgelopen week hadden we thuis onverwachts een Youtube avondje en het thema was onbewust Olympische Winterspelen geworden. We hebben De Wissel in een uur tijd in ongeveer twintig verschillende filmpjes teruggekeken.

De onmacht van Kemkers, het ongeloof bij de commentatoren, de woede van Kramer die nog geen uur later de vaderlandse pers kalm te woord stond, de blijdschap bij de Zuid-Koreaan die nooit meer rekening hield met een gouden plak. Och man, je voelde gewoon de sportieve pijn weer.

Voor zij die de afgelopen acht jaar onder een niet-Olympische steen geleefd hebben. Coach Gerard Kemkers stuurde Sven Kramer, die op dit moment zelfs als hij achteruit zou schaatsen goud gewonnen zou hebben, de verkeerde baan in tijdens de Olympische tien kilometerrit. Kramer werd gediskwalificeerd en het goud ging naar een Zuid-Koreaan die volgens een artikel in het AD allang vergeten is dat hij zijn eremetaal te danken heeft aan een (on)gelukkige samenloop van omstandigheden.

Vier jaar geleden lukte het Kramer niet om in Sochi deze pijn een beetje te verzachten en alsnog een gouden plak te winnen op de 10 kilometer. Jorrit Bergsma bleek op dat moment sterker.

Morgen is de laatste kans en ik hoop dat het nu mag lukken.Geen opmerkingen: