vrijdag 4 juni 2021

De gouden bondscoaches in het zonnetje - VRAAG 19

Over bondscoaches gaat het lang niet altijd. Daarom mogen ze best even in het zonnetje staan. Een overzicht van alle winnende bondscoaches op een rijtje met allemaal een eigen verhaal. In chronologische volgorde.

Als we dan toch alle bondscoaches gaan benoemen is het misschien sjiek om te beginnen met de eerste. We praten wat betreft de winnaar van het EK 1960 vaak over de legendarische doelman Lev Yashin, maar wat betreft de bondscoach moeten we vaak Googlen. Om u die moeite te besparen: Gavriil Katsjalin schreef als bondscoach van de Sovjet Unie een eerste EK-voetbalzege op zijn palmares.

Toen vier jaar later de Sovjet Unie opnieuw in de finale stond tegen Spanje was Yashin er nog wel bij, maar was Katsjalin inmiddels naar Dinamo Tbilisi vertrokken. Zijn opvolger Beskov kon niet voorkomen dat de Spanjaard José Villalonga Llorente de opvoger van Katsjalin werd. Deze succestrainer had op dat moment al een Europa cup 1 in de zak (met Real Madrid) en zou later ook nog een Europa Cup 2 toevoegen (met Atletico Madrid).

Een hele behoorlijke quizvraag zou zijn: Welke bondscoach die ooit een WK won was ooit trainer van ADO Den Haag?

Zo kunnen we de hele lijst doorgaan, want Villalonga werd weer opgevolgd door Feruccio Valchareggi die de enige bondscoach was die een finale won waarbij een replay werd afgekondigd (in 1968 met Italië). 

Over Helmut Schön valt dan wel weer veel te vertellen. Op de WK's van 1966 en 1970 moest hij met West-Duitsland nog genoegen nemen met een ander plekje op het podium dan de eerste plek, maar daarna gingen de remmen los met een zege op het EK-1972. Door hier een WK-winst  aan toe te voegen in 1974 (Au!) werd hij de eerste bondscoach die een EK en een WK wist te winnen.

Een hele behoorlijke quizvraag zou zijn: Welke bondscoach die ooit een WK won was ooit trainer van ADO Den Haag? Of nog mooier : Welke bondscoach won tussen zijn dienstverbanden met ADO en Feyenoord door en passant het EK-voetbal? Het antwoord luidt Vaclav Jezek. De man die vanaf de bank Antonin Panenka zijn beroemde stiftje zag maken.

Feijenoord trainer Jezek, Bestanddeelnr 930-5792
Vaclav Jezek won het Europees Kampioenschap  tussen twee dienstverbanden
in Nederland door.


Als u voor het schrijven van dit artikel aan mij had gevraagd of ik Jupp Derwal kende, had ik ontkennen moeten antwoorden. Waar Helmut Schon zijn naam altijd rondzingt in de historie van het EK moet Derwal echt gezocht worden. Toch won hij met West-Duitsland het EK van 1980. Bijna evenaarde hij Schön nog, maar twee jaar later moest hij het in tegenstelling tot Schön doen met een tweede plaats op het WK.

En dan één in de categorie nutteloze feitjes: Michel Hidalgo won in 1984, met speciale dank aan een fenomenale Platini, met Frankrijk het EK. Dat is knap, maar hij is voor zover bekend de enige bondscoach waarbij zijn opvolger dezelfde achternaam heeft als de voornaam van zijn voorganger (Michel Hidalgo werd opgevolgd door Henri Michel). Ik zal het nog gekker maken: Henri Michel werd ook weer opgevolgd door een Michel: U raadt het al, we hebben het over Michel Platini.

En dan zijn we bij Rinus Michels. De Generaal. Ik kan daar een heel artikel over schrijven, maar daar zijn er al veel te veel van. Michels won het EK in 1988 met Oranje. In 1974 verloor hij als bekend de WK-finale. Michels was de tweede bondscoach naast Villalonga die naast een Europa Cup 1 ook het EK wist te winnen. 

In 1992 was Michels ook bondscoach van Oranje en werd hij als inmiddels wel bekend afgetroeft door het Denemarken van Richard Möller-Nielsen. Een wat bijzondere bondscoach, waarvan we denken dat zijn kwaliteiten nooit echt onderkend zijn. Zou hem verder vast een zorg geweest zijn, want hij won wel het EK tegen alle verwachtingen in.

Ook Rehhagel draagt een unieke mijlpaal met zich mee: Als Duitse coach van Griekenland was hij de eerste en voorlopig enige coach die met een ander land dan zijn eigen vader of moederland Europees Kampioen is geworden. 

Dan Berti Vogts. Hij wordt in de geschiedenisboeken in als de enige coach die zowel als speler en trainer het EK won. Dit is wel wat discutabel, want als speler zat hij weliswaar bij de selectie, maar kwam hij niet in actie in 1972. Dat hij als bondscoach een EK-zege op zijn naam heeft, namelijk die van 1996, staat buiten kijf. Leuk extra detail: In 2003 won Nederland met 6-0 van Schotland en plaatste zich zo voor het EK van 2004. Bondscoach van de Schotten? Berti Vogts.

Roger Lemerre is de enige bondscoach die in Nederland het EK wist te winnen. Als bondscoach van Frankrijk zag hij David Trezequet in De Kuip een Golden Goal maken. Lemerre is daarnaast de enige trainer die naast het EK ook een ander continentaal landentoernooi wist te winnen. In 2004 voegde hij de Afrika Cup toe aan zijn erelijst als bondscoach van Tunesië.

Rehakles, Koning Otto, superlatieven schoten tekort voor Otto Rehhagel. Het wonder dat hij verrichte met de Grieken in 2004 was evident natuurlijk. Ook Rehhagel draagt een unieke mijlpaal met zich mee: Als Duitse coach van Griekenland was hij de eerste en voorlopig enige coach die met een ander land dan zijn eigen vader of moederland Europees Kampioen is geworden. 

Luis Aragones kreeg een bak met hoon over zich heen omdat hij het waagde om Raul Gonzalez thuis te laten voor het EK 2008. Het deed geen pijn want Spanje won het EK. Dat is toch altijd de beste remedie tegen kritiek..

Hij werd opgevolgd door Vicente del Bosque. Deze man won een EK, een WK en een Champions League. Alsof het niets is. Het EK van 2012 was van dat drietal zijn derde prooi na de Champions League 2000 en de WK in 2010 (Au!). Het ging daarna bergafwaarts met Spanje en Del Bosque (het WK2014 en EK2016 waren forse tegenvallers), maar Del Bosque gaat tegenwoordig in Spanje door het leven als markies. Niet gek, voor een trainer die ooit weggesturud werd bij Real Madrid omdat hij niet bij het imago van Galactico's paste.

De voorlopig laatste bondscoach die het EK won luistert naar de naam Fernando Santos en is Portugees. Ooit volgde hij Otto Rehhagel op bij Griekenland, en nadat hij daar weliswaar niet groots presteerde, maar zeker geen flater sloeg durfden de Portugezen het aan. Terecht, zo bleek. Want op het EK in 2016 loodste hij zijn vaderland naar de Europese titel (aan de hand van Cristiano Ronaldo, of andersom. Zegt u het maar). In 2009 legde hij beslag op de eerste Nations League (1-0 zege op Nederland) ooit en daarmee is hij de eerste trainer die een EK en de Nationas League won. 

Komend EK zou hij ook de eerste bondscoach kunnen worden die de Europese titel prolongeert. 

Op de vraag: Welke bondscoach won het EK tussen twee Nederlandse dienstverbanden door? luidde het juiste antwoord: Vaclav Jezek
Het goede antwoord kwam van: Arjan Hoeksma
Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Geen opmerkingen: