woensdag 2 juni 2021

De bondscoaches die triomfeerden op hun eigen land - VRAAG 17

Guus Hiddink

Blijkbaar is het lang niet voor elke bondscoach weggelegd. Een overwinning op je thuisland, terwijl je bij een ander land aan het roer staat. De koning van een dergelijke prestatie is waarschijnlijk Sergio Makarián. Hij won met Paraguay liefst drie keer van zijn thuisland Uruguay en herhaalde dit kunstje niet veel later ook nog twee keer met Peru. 

Ook Jürgen Klinsmann scoort bijvoorbeeld hoog. Hij versloeg zijn Duitsland tweemaal als bondscoach van de VS. Duitsland moet het wel vaker afleggen tegen de voormalige sterren, want met Hongarije wist ook Lothar Matthäus ooit zijn thuisland te verslaan, wat destijds onder leiding van zijn oude ploegmakker Rudi Völler stond.

Sportzomer 2021Sportzomer 2021

In oefenwedstrijden of kwalificatiewedstrijden zijn ze nog wel te vinden. Het wordt natuurlijk pas interessant als het op het hoogste podium gebeurt. Bijvoorbeeld natuurlijk een WK. In 1966 moet Otto Gloria de eerste geweest zijn die van zijn thuisland won. De Braziliaan versloeg met Portugal het Brazilië van Pelé en had daarbij een bijdrage aan de vroege uitschakeling van de titelfavorieten. Zelf werd Portugal derde.

Bruno Metsu staat in de geschiedenisboeken als de Fransman die met debutant Senegal zijn Franse landgenoten in het openingsduel van het WK 2002 met 1-0 versloeg en zo het startsein gaf voor een verrassende campagne van de Senegalezen, maar evengoed een dramatisch WK voor de Franse titelverdediger. 

Tweemaal dus wist een bondscoach op een WK zijn thuisland te verslaan. Voor de Europees Kampioenschappen komen we tot eenzelfde aantal. In 1988 wist het Ierland van Jack Charlton, die 22 jaar eerder nog wereldkampioen met zijn vaderland werd, Engeland te verslaan. Het werd 1-0 door een snelle treffer van Ray Houghton. De andere naam die voorbij komt doet pijn. Als bondscoach van Rusland versloeg Guus Hiddink na verlenging het Oranje van Marco van Basten in de kwartfinale van Euro2008. Hiddink was de eerste Nederlander die Oranje als bondscoach wist te verslaan, maar een maand of twee naar het bewuste duel met Rusland voegde Pim Verbeek zich bij dit rijtje, toen hij ook van Oranje wist te winnen. Australië was met 1-2 sterk.

Makkelijk is het niet en de vraag is of er bondscoaches erop zitten te wachten, maar je kan dus je eigen vaderland naar huis sturen of in ieder geval ze te verslaan. Komende zomer liggen die kansen er voor Robert Martinez (Spaanse bondscoach van de Belgen), Marco Rossi (Italiaan die Hongarije coacht), Franco Foda (Duitser in dienst van Oostenrijk) en Paulo Sousa (Portugees bij Polen). Al zal dit in de groepsfase nog geen thema zijn, daar de coaches allemaal hun thuisland daar niet zullen treffen. De Noor Age Hareide (Denemarken) en Vladimir Petkovic (Bosnië) hoeven zich geen zorgen te maken, want hun vaderlanden plaatsen zich niet voor het EK.

Op de vraag: Wat is de opvallende gelijkenis tussen onderstaande twee wedstrijden was het antwoord: De winnende bondscoach heeft de nationaliteit van het verliezende land. 

De vraag is goed beantwoord door: Stefan Meijerink

Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina


Nederland - Rusland 1-3 (EK2008)
Engeland - Ierland 0-1
Geen opmerkingen: