zondag 30 mei 2021

De Coin Toss Game - VRAAG 14

Flip Coin Game

5 juni 1968. De Joegoslaven versloegen de Engelsen met 1-0 en bereikten de finale van het Europees Kampioenschap voetbal van dat jaar. Dzajic was de doelpuntenmaker in de 86e minuut in een relatief oninteressant duel. De andere halve finale hoor je ook weinig over, maar is alles behalve een voetnoot in de historieboeken die de de voetbalgeschiedenis rijk is. Het betreft een duel tussen gastland Italië en de Sovjet Unie. Het duel zal de geschiedenis in gaan als de Coin Toss Semi Final.

Geen zorgen. Ik ga geen uitgebreid verslag doen van een wedstrijd in 1968. Wel verklap ik vast dat we de afgelopen maanden vaak spelers op het veld een wedstrijd hebben zien beslissen voor lege tribunes. Tijdens dit duel in 1968 tuurden de aanwezige supporters naar een leeg veld terwijl de beslissing ergens buiten het veld viel.


Het is raar maar waar. Voor de finale wordt er wél een replay afgekondigd.


Het EK van 1968 was de derde editie en de eerste editie waarbij kwalificatiegroepen werden gehanteerd om je te kwalificeren voor de eindronde. Italië was samen met voornoemde teams vier van de overgebleven gelukkigen en mocht de eindronde van het EK organiseren. Revanche was het thema, want onder meer Noord-Korea was twee jaar eerder verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Italianen op het WK. Het EK bestond uit twee halve finales, een troostfinale en een finale. 


Als u verwacht had dat ik het hele duel tussen Italië en de USSR teruggekeken heb dan moet ik u teleurstellen. Het was slecht weer en ik weet de uitslag. 0-0. Pas vanaf daar wordt het historisch en quiztechnisch gezien ook interessant. Want wat doe je bij een gelijkspel? Verlengen? Strafschoppen? Een replay? Anno 2021 zouden we het wel weten. In 1968 lag dat nog anders.


Terwijl beide teams in de kleedkamers vol spanning zaten te wachten zaten Giacinto Fachetti en Albert Shesternyov bij de Duitse scheidsrechter Kurt Tschenscher in de kleedkamer. Eerstgenoemde koos als aanvoerder van Italie ‘tail’. Voor zijn Russische tegenstander restte enkel nog munt. Enkele ogenblikken later renden de Italianen juichend het lege veld (met volle tribunes dus) van het Stadio San Paolo op. Ze hadden de toss gewonnen en op deze wijze de finale gehaald. Het enige duel in de EK-historie waarin de beslissing door iets banaals als kop of munt beslecht werd.


We maken het nog iets saillanter: 5 dagen later spelen de Italianen de finale tegen de Joegoslaven de finale. Dzajic zet de Joegoslaven, wederom, op voorsprong. Tien minuten voor tijd trekken de Italianen de stand gelijk en 1-1 is het ook bij het laatste fluitsignaal. Tossen dus. Toch? Niet? Het is raar maar waar. Voor de finale wordt er wél een replay afgekondigd. Dar verwachtte blijkbaar niemand, want de replay zou plaatsvinden in een half gevuld stadion.


Voor wie het nog wil weten: Italië won de replay en werd Europees kampioen.

Op de vraag: In welke unieke gebeurtenis op een EK waren de mannen op de afbeelding de hoofdrolspelers? was het goede antwoord: Giacinto Fachetti (aanvoerder Italie), Kurt Tschenscher (scheidsrechter) en Albert Shesternyov (aanvoerder USSR) waren de hoofdrolspelers van het duel dat de geschiedenis in zal gaan als de 'coin toss game'. Tevens ook het enige duel in de EK-geschiedenis die middels de toss beslist werd.
Het goede antwoord kwam van: Thijs Mijnster

Geen opmerkingen: