maandag 17 mei 2021

Het laatste EK-duel (voordat we er heel lang niet bij waren) - VRAAG 1

We beginnen deze serie quizvragen met het opfrissen van het geheugen. Om dat geheugen op te frissen moeten we helaas een behoorlijke stap terug maken. Ik weet zeker dat veel van u nog een heel ander leven hadden toen Nederland zijn laatste EK-duel speelde. We moeten dan ook terug naar 2012. 17 juni om precies te zijn. Toegegeven, dat houdt slechts één EK-eindronde in, maar zelfs dat wat toentertijd ondenkbaar.

UEFA Euro 2012 logo


De verwachtingen waren hoog gespannen. Niet geheel onterecht, want het laatste duel op een eindronde was de WK-finale twee jaar eerder. En het elftal was behoorlijk intact gebleven met de grote vier (Sneijder, Van der Vaart, Van Persie en Robben) en het blok van twee (Van Bommel en De Jong). De verdediging was net als twee jaar eerder van mindere sterren voorzien, maar op Van Bronckhorst na was de succesformule met Heitinga, Mathijsen en Van der Wiel intact gebleven. Rising star Jetro Willems moest de vacante linksback positie gaan invullen en Stekelenburg stond uiteraard op doel. 


Nederland zou Europees Kampioen worden. Klaar als een klontje.


Naast het feit dat Bert van Marwijk aangebleven was en Ibrahim Affelay ook nog eens het elftal van nieuwe impulsen kon voorzien was de optelsom in het opportunistische Nederland snel gemaakt. Het verwachtingspatroon was, niet voor het eerst, eenduidig: Nederland zou Europees Kampioen worden. Klaar als een klontje.


Met de grootmachten Portugal en Duitsland vormde Nederland een gevreesde poule des doods. Denemarken was als zwakke broeder als vierde land toegevoegd tijdens de loting. Laatstgenoemd land was de eerste tegenstander. De teneur was: Gunstig dat we starten tegen de Denen, want dat garandeert ons een goede start. Daarna Duitsland en Portugal bedwingen. Het liep anders. Denemarken versloeg Oranje met 1-0. Een doelpunt binnen het eerste half uur van uitgerekend ex-Ajacied Michael Krohn-Delhi kwam Oranje niet meer te boven. De van te voren oranje ingekleurde voetbalzomer begon opeens pijnlijk zwarte randjes te vertonen.


Zoals we gewend zijn kan ons landje nog weleens snel van mening veranderen en zo kwam het dat alleen de echte positivo’s nog geloofden in een ommekeer. Die ommekeer moest dan wel komen tegen onze oosterburen en dat zijn doorgaans niet de minste. Mario Gomez was de gelukkige man in Charkov. Hij scoorde tweemaal in de eerste helft, waardoor de Duitsers comfortabel de rust in gingen. Ook in het tweede duel kon Oranje het tij niet keren. Robin van Persie scoorde een dik kwartier voor tijd nog wel de aansluitingstreffer, maar de nederlaag bleek onafwendbaar. Met nul punten zou Oranje het laatste duel ingaan. 


Een sprankje hoop. Zou het dan toch?


Geloof het of niet. Uitgeschakeld waren we nog niet. Een overwinning met ruime cijfers op Portugal zou Oranje nog naar de kwartfinales kunnen helpen. Portugal was in eerdere toernooien echter een angstgegner gebleken voor Oranje. Een ander detail was nog dat Duitsland ook nog een handje zou moeten helpen. Zij zouden Denemarken moeten verslaan in hun onderlinge duel. De stemming in Nederland was niet opperbest, maar de positivo’s hadden wel hun licht in de duisternis gevonden: Nederland strandde nooit eerder in de groepsfase van een eindronde. Waarom zou het nu wel gebeuren?


17 juni werd een spannende dag. Ik schreef er destijds zelfs een kroniek over. Om 21:45 uur werd er afgetrapt. Nederland ging voortvarend van start. Al na 11 minuten scoorde Rafael van der Vaart de openingstreffer op aangeven van Arjen Robben. Een sprankje hoop. Zou het dan toch?


De inmiddels bij velen dichtgegroeide wond doet nauwelijks nog pijn en ik zal hem niet meer opentrekken. We weten het inmiddels wel. Aan de Duitsers lag het niet. Zij versloegen Denemarken met 1-2. Al na 28 minuten degradeerde niemand minder dan Cristiano Ronaldo de weer aangewakkerde Oranjevlam met een gelijkmaker tot een treurig waakvlammetje. Dieper in de tweede helft blies hij de vlam uit en sloopte hij het laatste sprankje hoop. Duitsland en Portugal gingen naar de kwartfinales. Denemarken mocht net als Nederland naar huis, maar kon dit nog wel met opgeheven hoofd doen. In Nederland werd simpelweg gesproken over een afgang.


Komende zomer is een mooi moment om dat weer even recht te zetten. Op de vraag: Welke speler gaf de assist op Van der Vaart bij de voorlopig laatste Oranjetreffer op een EK? was het antwoord: Arjen Robben. Het goede antwoord werd gegeven door: Maurice Kok. Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina


Geen opmerkingen: