zondag 17 juni 2012

Kroniek van een belangrijke voetbaldag

Veel noem je er de wedstrijd van het jaar. Vandaag hadde we de wedstrijd van het jaar. Iedereen leeft er op zijn eigen manier naar toe. De één gaat vissen, de ander in de tuin werken en weer een ander had de hoop al opgegeven. Na aanloop van de wedstrijd werd het steeds spannender. Over de uitslag hoef ik u vast niks te vertellen. Een kroniek van neerlands voetbaldag van het jaar.

9:33 uur:
Voor het eerst open ik mijn ogen. Even is het zoeken waar ik ben, maar het is niet veel spannends. Gewoon thuis dus. Vlug doe ik mijn ogen weer dicht. Uitslapen kan alleen vandaag nog.
9:54 uur: Mijn ogen zijn nog nauwelijk dicht geweest sinds 9:33 uur. Uitslapen lukt toch niet. Langzaam vraag ik mij toch af of het toch mogelijk is dat we vanavond doorgaan. Zelf denk ik van niet. Ik blader door mijn VI. Deze dateert nog van voor het duel met Duitsland. Onder anderen Georginio Wijnaldum en Ruud van Nistelrooij gaan uit van een zege op Duitsland. Altijd leuk achteraf.
10:28 uur: De koffie loopt. Ondertussen plak ik mijn voetbalplaatjes in die ik gisteren gekocht heb. Een meevaller. Ik had er vijf afgerekend en de dame achter de kassa blijkt er per ongeluk zes meegegeven te hebben. Grappig. Erik Pieters heb ik nu dubbel. Even denk ik terug. Pieters is de man die eigenlijk linksback zou spelen. Geblesseerd wegviel en daarmee veroorzaakte dat de linksbackpositie ons enige probleem voorafgaand aan het toernooi was. Na twee wedstrijden weten we dat de deze positie juist de enige positie is waar we geen probleem hebben. En dan te bedenken dat er van Jetro Willems helemaal geen plaatje is...
10:33 uur: Met koffie in de hand tel ik nog 267 lege vakjes in mijn Panini verzamelalbum. Hopelijk ben ik ook na vanavond nog gemotiveerd.
10:59 uur: De tijd kruipt veel te langzaam vooruit. Een potje op de X-Box. Met Arsenal win ik de Champions League. Kiers staat in de spits. Was het vanavond ook maar mogelijk om het spelniveau op amateur of semi-pro te zetten. Helaas moet Oranje het doen tegen wereldklasse. Voor ongeveer 59 euro kun je overigens nog steeds de EK-Versie van FIFA downloaden. Even overweeg ik het te doen om het lot te tarten. Maar mijn zakelijk hart herinnert mij eraan dat hij waarschijnlijk morgen voor minimaal de helft in de schappen ligt. Beginnen we dus niet aan.....
11:25 uur: Even zappen naar Eredivisie Live. Dé sportzender van Nederland. Als we daar geen voetbalkriebels kunnen opdoen.... Tot mijn schrik zenden ze Ajax – Manchester United uit. Een wedstrijd ergens in februari met als inzet een ronde verder te komen in de Europa League. Blijkbaar is het deze zender ontgaan dat deze maand niemand interesse heeft in clubvoetbal. Laat staan in een duel, welke nog slecht was ook, van een paar maanden terug.
12:30 uur. Eindelijk heb ik er tijd voor. De prijs van de EK-Koortsquiz zit in de envelop en het bijbehorende felicitatiekaartje is geschreven. Het was even proppen om hem in de brievenbus te krijgen, maar het is gelukt. Floris, je prijs is onderweg. Jammer dat je hem ontvangt als de Oranjekoorts waarschijnlijk al gezakt is tot het nulpunt, maar wat in het vat zit verzuurt niet.
13:33 uur: Eens kijken of er al nieuws is. Wie weet een glimp van de opstelling. Verder als de volgende kop kom ik niet: 'Affelay is meest sexy voetballer van het Nederlands elftal' Als ik verder lees dan zie ik dat Wesley Sneijder op nummer 5 eindigt in deze verkiezing, Van Persie op 4, Stekelenburg op 3, Van der Wiel op 2 en Affelay dus op 1. Kortom, er is nog geen nieuws.
14:04 uur: Even de plantjes water geven. Ze hangen er net zo dood bij als het spel van het Nederlands Elftal de afgelopen twee duels. Misschien helpt het.
15:07 uur: Nog een keer check ik het nieuws. 'Het Oranjeplein in Charkov loopt vol' De supporters ter plaatse hebben er vertrouwen in. En ook Danny De Munk is aanwezig. En hij gaat optreden! Krijg toch allemaal de Kolere voor even als volkslied van Nederland.\
15:49 uur: De spanning loopt op en het zoeken naar een manier om tijd te doden is begonnen. Ik pak een boek: Rode sneeuw in december. Mooi boek. Een van de hoofdpersonages is Willem van Oranje. Gefrustreerd stop ik met lezen. Het oranjevirus volgt mij vandaag letterlijk overal.
16:10 uur: Warm eten. Vanavond leven we op borrelnootjes en bier. De bloemkool, aardappels en hamburger gaan makkelijk naar binnen. Hoe spannend de situatie ook is, het bederft mijn eetlust zelden.
17:12 uur: Om wat in de stemming te komen zet ik maar wat oranjenummers op. Het Helden van Edwin Evers, Samen van Rene Froger en natuurlijk de oude krakers van Andre Hazes als Ik heb u lief mijn Nederland en Wij houden van Oranje. Dat laatste blijven we natuurlijk doen. Ook als het vanavond anders gaat als we hopen.
18:04 uur: Nog één keer check ik het. Bij een gelijk aantal punten gaat het om het onderling resultaat. 'Maar de Denen hebben toch van ons gewonnen?', wordt mij logischerwijs gevraagd. Klopt, maar als het gaat zoals wij hopen hebben straks Portugal, Denemarken en Nederland 3 punten. Portugal heeft dan van Denemarken gewonnen, Denemarken van Nederland en Nederland van Portugal. En dan gaat het weer om doelsaldo. En daarom moeten we dus met twee doelpunten verschil winnen en hopen dat Duitsland wint van Denemarken. Duidelijk, we weten waar we vanavond op moeten letten.
18:40 uur: Ik neem nog maar een warme douche. Overigens behoort dat vanavond niet tot de opties. Vanavond bevinden we ons hopelijk in een warm bad. Zo niet, dan wacht ons enkel nog een koude douche....
19:12 uur: Nog een check. Staat er bier koud? Alcohol heeft genoeg nadelen, hoor. Maar op dit soort avonden kan het óf de pijn verzachten óf de feestvreugde vergroten.
19:30 uur: De opstelling! Eindelijk! Van der Vaart voor van Bommel en Huntelaar voor Affelay. En de grootste verrassing: Vlaar voor Heitinga. Naar mijn idee opstelling die aanvallend is, maar waarmee je ook zomaar met 5-0 op je broek terug naar Schiphol gestuurd kan worden. We zullen zien!
20:42 uur: Uit volle borst zing ik het Wilhelmus mee. Al snel wordt mij gevraagd hiermee te stoppen.
20:45 uur: Eerste biertje, laatste voorspelling : 4-2 voor Nederland. 3-0 voor Duitsland....
21:33 uur: 20 minuten deden we leuk mee, kwamen op voorsprong, maar daarna was het ook gelijk gedaan. Vrijwel elk hernieuwd balbezit van Portugal is een gevaarlijke aanval. Mijn laatste beetje hoop is eigenlijk vervlogen. Misschien neemt Sneijder nog zo'n flesje Ice-Tea. Al heb ik het idee dat van dat unieke flesje maar 1 exemplaar bestaat....
22:41 uur: Op onze oosterburen konden we wel rekenen, op onze eigen jongens helaas niet. Misschien zat het in het hernieuwde kapsel van Christiano Ronaldo, maar ook Portugal had maar weinig moeite om tegen Nederland de bovenliggende partij te zijn. Roemloos 4e eindigen met 0 punten. Dan kun je maar één echte conclusie trekken. Je bent veel te slecht voor dit EK: Waarschijnlijk worden we straks in één adem genoemd met Ierland. Nederland pakt zijn spullen en heeft vakantie. Ik mag als neutrale supporter genieten van dit EK. Het is einde verhaal. Pijnlijk, maar waar. Mijn opstelling voor 2014: Stekelenburg, Willems, Heitinga, Vlaar, Van Rhijn, Strootman, Sneijder, Boerrigter, Maher, Narsingh, Huntelaar.

Geen opmerkingen: