dinsdag 18 mei 2021

Ruud Krol, man van de wereld - VRAAG 2

Koppen Nederlandse voetballers Ruud Krol, Bestanddeelnr 254-9527

Wie aan Ruud Krol denkt zal al snel beginnen over zijn Europese successen met Ajax als libero. Gevangen in cijfers noteert hij 3 Europa Cups bijvoorbeeld. Maar ook zes landstitels. Waarschijnlijk komen ook al snel twee zilveren medailles met Oranje in u op die hij op een WK binnen wist te harken. Of zijn avonturen bij Napoli en AS Cannes. Recordinternational was hij ook nog. Wat heet. Liefst 21 jaar had hij dit record in handen voordat Aron Winter het in 2000 van hem overnam. 

Ook als trainer liet Krol van zich horen. Een hele rits clubs op verschillende continenten. Om er een paar te noemen: KV Mechelen, Al Zamalek, Orlando Pirates en Raja Casablanca prijken op zijn CV. Bondscoach van Tunesië ook. Prijzen als trainer? Niet in overvloed, maar wel een landstitel met Orlando Pirates bijvoorbeeld en het goud op de Afrikaanse Spelen van 1995 met Egypte onder de 23. Ook dichterbij huis was hij assistent van het Nederlands Elftal én van Ajax. Bij die laatste was hij zelfs nog even interim-trainer nadat Ronald Koeman gedwongen vertrokken was.


Zelf heb ik de eer natuurlijk ook niet gehad, maar ik kan mij voorstellen dat een avondje borrelen met Ruud Krol buitengewoon gezellig kan zijn. De verhalen moeten ten overvloede op voorraad zijn. En natuurlijk naast zijn CV en erelijst ook nog vertellen dat hij ooit derde werd bij een Ballon D’or verkiezing, altijd bij voorkeur zonder scheenbeschermers speelde en als het even kan met zijn shirt over zijn broek speelde. En hij had drie snackbars in Amsterdam. Die verkocht hij toen hij ging voetballen in Canada, bij Vancouver Whitecaps.


Zou hij u ook kunnen vertellen dat hij de enige speler is bij Oranje die op een EK uitkwam terwijl hij onder contract stond op een ander continent dan Europa? Waarschijnlijk niet. Toch is het zo. Leuk feitje waar je verder weinig aan hebt, maar het levert bij deze quiz een puntje op. En je kan Ruud Krol het vertellen, mocht je hem tegen komen.


Op de vraag: Wie is de enige speler die namens het Nederlands Elftal op een EK speelde en tegelijkertijd onder contract stond bij een club op een ander continent? was het goede antwoord: Ruud Krol (Vancouver Whitecaps)


Het goede antwoord werd gegeven door: Leander Van IJk

Klik hier voor de EK-Koortsquiz PaginaGeen opmerkingen: