woensdag 5 december 2018

Sinterklaasvijfdaagse: Anekdotes #339

Sinterklaasvijfdaagse
Op 5 december sluiten we deze Sinterklaasvijfdaagse natuurlijk af en het leek mij leuk om dat te doen met een fraaie anekdote.

Als je de leeftijd hebt dat Sinterklaas geen cadeautjes meer in je schoen stopt, het houdt natuurlijk een keer op, dan is er nog een vangnet. Die van de surprises en de gedichten. En daarbij hoort natuurlijk ontegenzeggenlijk het trekken van lootjes.

Dat is altijd een hele happening. Te beginnen met het schrijven van de namen. Om kort te gaan: Ik heb een vader met een vrijwel identieke naam. Er was een jaar dat ik mijn gevraagde cadeautjes dubbel kreeg. Dus twee USB-sticks, twee dezelfde boeken en twee dezelfde DVD's. Er was ook iemand in huis die géén cadeautjes had gekregen... Natuurlijk is het netjes opgelost, maar op dat moment ga je met z'n allen door de grond. Nu lachen we er elk jaar weer om.

Ook de manier van vouwen is belangrijk. Als ik mijn broer op het lootje zou willen dan hoef ik alleen maar in het bakje te kijken naar de wijze van vouwen. Ja, dat lootjes trekken. Er is een hele werkwijze voor.

Het mooiste is echter een jaarlijks terugkomend fenomeen. We trekken de lootjes en in principe heeft altijd wel iemand zichzelf. Er was een jaar dat we naar 738 keer eindelijk allemaal een lootje hadden getrokken zonder onze eigen naam erop. Toen mijn broer zei: 'Ja, ik heb toch mijzelf!'. Waarop moeders zei: "Nee, dat kan niet!" Inderdaad. Lever maar weer in die lootjes.... En elk jaar maken we die grap traditiegetrouw weer.

Nou ja, elk jaar... Omdat iedereen tegenwoordig een drukke baan, vrouw of man, kinderen of een huisdier heeft is de kans dat we allemaal op tijd bij elkaar komen niet altijd even groot. En dus hebben wij nu ook het fenomeen online lootjes trekken uitgevonden. En wie niet, want gisteren rekende RTL Nieuws voor dat in 2008 slechts 200.000 een online verlanglijstje hadden op lootjestrekken.nl en dit voor dit jaar al 2.000.000 zijn. Dat gaat hard. Het is makkelijk, maar de charme is natuurlijk wel minder. Immers, bovenstaande anekdotes zijn verleden tijd.

Maar ja, alles moet veranderen, zeker rondom het Sinterklaasfeest. En we veranderen maar gewoon mee.

Fijne Pakjesavond!

Geen opmerkingen: