vrijdag 7 december 2018

Kijkwijzer #341

Kijkwijzer

Afgelopen week kwam er in het nieuws een bericht over filmpjes op Youtube. Een voorstel van het CDA was om deze te voorzien van de welbekende labels van Kijkwijzer. Deze geven onder meer aan of er in het betreffende filmpje gevloekt of gesekst wordt en vanaf welke leeftijd het filmpje geschikt is.

Natuurlijk moet ik eerst heel even disclaimen. Want ik vind bovenstaand echt waanzinnig. Dus voordat ik verder orakel moet ik toch even gezegd hebben dat ik als vader echt niet alles goed doe en ga doen en dat met eigen kinderen filmpjes gaan zien en vast al hebben gezien die voorlopig nog niet voor hun oogjes geschikt zijn.

En dat komt natuurlijk door Youtube en de overheid. Want die hebben er nog niks tegen gedaan.

Inderdaad. Dat is onzin. Natuurlijk. Het helpt heus wel als de overheid beslissingen neemt op bijvoorbeeld het gebied van roken, drugs en alcohol. De overheid en de producenten dienen uiteraard passende maatregelen nemen als er producten ontstaan die de volksgezondheid of de gesteldheid van het volk in gevaar brengen.

Maar we zijn als ouders natuurlijk wel eindverantwoordelijk voor wat onze kinderen doen. En dus ook, in dit geval, wat ze kijken op hun tablet. Want ja, het is heerlijk als ze naar een dag hard werken languit op de bank voor hun filmpje gezet kunnen worden terwijl je rustig kunt koken, we weten het allemaal. Maar er komt natuurlijk van alles en nog wat op dat schermpje voorbij.

Los daarvan helpen de labels ook niet. Toen ik vroeger moest kiezen tussen een 12+ film of een 16+ film kreeg de 16+ standaard de voorkeur. Dat zal nu niet anders zijn. Ik geloof überhaupt niet dat kinderen zich iets zullen aantrekken van labels in hun filmpje. 'Oh nee, hier wordt in gevloekt. Vlug terug naar Peppa Pig!' Zo werkt het niet. En ja, de ouders die er bovenop zitten bij hun kinderen zien de labels maar hebben die niet nodig. De ouders die er minder bovenop zitten zullen ook nooit de labels zien.

Hoe dan ook: De verantwoording ligt niet bij de aanbieder of de overheid. Maar vooral bij de ouders. Kan het CDA zich weer bezig houden met zaken waar ze normaliter mee bezig moeten zijn.

Geen opmerkingen: