zondag 23 december 2018

De huidige situatie in de Eredivisie is prima #357


Vandaag worden er nog enkele wedstrijdjes gespeeld in de Eredivisie en daarna gaan de ploegen een welverdiende winterstop in. De één snakt er wat harder naar als de ander, maar ik geloof dat de meeste ploegen er wel een beetje aan toe zijn.

Wat natuurlijk opvalt is de suprematie van Ajax en PSV. Daar wordt een hoop over gemopperd. Ik zie het juist als een gunstige situatie. In de tijd dat de zogeheten nivellering hoogtij vierde en subtoppers kans maakten om een gooi te doen naar het landskampioenschap werd dit ook al als een gevaar gezien. Toen Ajax midden jaren '90 Europees de scepter zwaaide won Ajax de landstitel met vele punten verschil. Ik kan mij in die tijd ook nog hoge uitslagen herinneren zoals we die nu ook kennen van Ajax en PSV. En in het jaar dat Nederland zowel de EK-winnaar (Oranje) als de Champions League Winnaar (PSV) leverde was de Nederlands kampioen (opnieuw PSV) hier al zeker van in april.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Reken maar dat Feyenoord en de Nederlandse subtoppers op zoek zullen gaan naar mogelijkheden om aan te haken bij de huidige top 2. Zie je toch ook in Duitsland waar de hegemonie van Bayern Munchen nu toch echt ernstig in gevaar lijkt te komen door ploegen als Borussia Dortmund. In Frankrijk, waar PSG heer en meester is, hebben ze daarin nog een langere weg te gaan. Maar het is duidelijk dat deze landen die zogezegd met hetzelfde 'probleem' kampen mijlenver van ons weggerend zijn in de UEFA-coëfficientenlijst. Ook de landenteams zijn voorlopig, ondanks dat Nederland recent juist deze twee landen aan de zegekar bond, de afgelopen jaren beduidend succesvoller geweest dan ons Oranje.

Lekker zo doorgaan dus. Al is dat natuurlijk makkelijk praten als je favoriet club toevallig in deze top 2 valt. Ik kan mij voorstellen dat de aanhang van vooral Feyenoord zich wat minder prettig voelt bij deze situatie. Maar ja, juist die bewezen dat het toch echt mogelijk is met minder mogelijkheden de troon te bestijgen. Zie 2017.

Vanmiddag speelt Ajax nog tegen Utrecht en pas daarna weten we met welke kaarten PSV en Ajax in januari de competitie gaan hervatten. Daarnaast zal het ook onderin spannend worden volgend jaar. De Eredivisie zal gaan boeien tot de laatste wedstrijden. Ik voorspel een kampioenschap voor Ajax. Gewoon op de gok. Omdat ik ze iets sterker vind in de breedte dan PSV. Het heeft PSV ook niet tegen gezeten de eerste seizoenshelft. 

En daarna lekker verder bouwen aan een sterk Nederland in het Europese voetbalecosysteem. Met een oppermachtig Ajax en PSV. 

Geen opmerkingen: