donderdag 27 september 2018

Gameweek: Voetbalgames #270

Het komt steeds dichterbij. Morgen komt de nieuwste FIFA van de succesvolle reeks uit. FIFA19. Ik speelde in mijn leven al veel games, met name voetbalgames. Een bescheiden overzichtje.

De allereerste FIFA die ik ooit speelde was die van 1997. Daarna heb ik er denk ik niet veel gemist. Voetbalspellen deden het altijd goed in huize Kiers. Dat begon al op de Nintendo, waar het matige spelletje World Cup veel werd gespeeld. Ook op de Gameboy hadden we SOCCER. Dit spelletje had al echte namen van spelers die meededen tijdens het WK 1990. En op de PC speelde we het spel Italy '90.

Veel voetbalspellen waar ik de namen soms niet eens meer van weet passeerden de revue, maar Davilex kwam voor het eerst met iets wat het voetbal hart harder liet kloppen. Een voetbalsim waarbij je een ploeg ook echt moest managen. Er was echt werk van gemaakt, want Hans Kraaij Sr. deed bijvoorbeeld de voorbeschouwingen en je kon grote spelers als Ronaldo (de Braziliaanse) kopen. Het was 1997.


Davilex WK Voetbal Avontuur
Davilex kwam vervolgens jaarlijks met een editie en kwam ook met een te gekke versie van het WK1998. In die verhaallijn werd Jordi Cruijff als held naar Frankrijk gehaald, terwijl Johan Cruijff, Jack van Gelder en opnieuw Hans Kraaij een rol speelde in diezelfde verhaallijn. Eigenlijk was het even slecht als vermakelijk.

Daarna ging het er wat serieuzer aan toe. Voor mijn verjaardag kreeg ik Competition Manager 99/00. Je kon spelers laten scouten, boetes geven en opmerkelijker: Je was enkel manager. Je kon zelf niet spelen. Later kwam er een nog betere versie: Football Manager op de markt. Ik denk dat de eerste rond 2005 was. Dit spel was nog weer uitgebreider.

Laatst sprak ik iemand die Football Manager 2018 gekocht had. Het is gewoon te gek. Het is zo echt dat je bijna je baan moet op zeggen om het team goed te leiden. Het is allemaal wat doorgeslagen. De iets versimpelde versie was beter.


Competition Manger
Inmiddels speel ik alleen nog FIFA (ook geen Pro Evolution Soccer of iets dergelijks). Ook dit is in de jaren gegroeid, maar je hoeft er niet al te veel over na te denken. Je zet je computer aan en gaat spelen. Al zit er wel steeds meer groei in. Wat te denken van The Journey, waarin je tegenwoordig voetbal speelt met de verhaallijn van een carrière erin. Benieuwd wat EA Sports voor deze editie weer uit de hoge hoed heeft getoverd. 

Morgen weten we het.

Reserveer nu Fifa 19 NL

Geen opmerkingen: