zaterdag 23 juni 2018

Marokko #174


Sinds afgelopen woensdag ligt Marokko er al uit in het Wereldkampioenschap Voetbal.

Als u mij van te voren had gevraag een verrassing te tippen, dan kwamen daarvoor meerdere landen in aanmerking, maar ook zeker de Marokkanen. 

In een poule met Spanje en Portugal fiets je niet zomaar even naar de volgende ronde, maar daarom heet het natuurlijk ook verrassing. Ik ging ervan uit dat de eerste horde, Iran, genomen zou worden en dan was het met sprokkelwerk misschien mogelijk geweest.

Zoals u vast weet liep het anders. Marokko verloor met 1-0 van Iran en met dezelfde cijfers van Portugal. Sinds die laatste nederlaag is het uitgesloten dat Marokko een ronde verder kan komen.

En dat vind ik jammer. Ik verheugde mij wel om de Amrabatten, El Ahmadi en voornamelijk Ziyech te zien shinen in Rusland. Helaas heb ik de eerste twee duels van Marokko moeten missen (maar ik begrijp dat het een matte vertoning was en dat bijvoorbeeld Ziyech zijn transfer naar het buitenland in elk geval niet zal gaan verdienen op basis van zijn prestaties op het WK) en het laatste duel zal er voor Marokko alleen nog een sportieve plicht te vervullen zijn en dan ook nog tegen favoriet voor de eindzege Spanje.

Marokko schrijven we dus af en de grappen gingen vervolgens natuurlijk alweer snel viraal op de sociale media. En natuurlijk de bijbehorende beschuldigingen over en weer. Grappen zouden racistisch zijn, Nederlanders zouden de Marokkanen niks gunnen, Marokkanen zijn te snel op hun tenen getrapt en moeten niet zeuren, enz. enz.

Tijdens en voor dit WK heb ik via sociale media grappen ontvangen over Belgen, Duitsers, scheidsrechters, Senegalezen, Cristiano Ronaldo, President Poetin, Brazilianen, IJslanders, #Belpan, hééél veel over Nederland en inderdaad ook een handvol over Marokkanen. Sommigen gingen te ver, anderen waren buitengewoon grappig of tikten zelfs de intelligente humor aan. Daarom vind ik het ook allemaal zo treurig dat men zo nerveus reageert op elkaar. Twitter ontploft weleens, zoals het populair gezegd wordt. Zonde en nergens voor nodig. Wordt volwassen met elkaar en zet die Calimero in jezelf eens uit.

Los van al die politiek-op-kleine-schaal is het erg jammer dat Marokko dus naar huis moet. Maar eerlijk is eerlijk, Portugal en Spanje hebben meer te zoeken op dit WK en dus gaan we daar lekker nog een paar wedstrijdjes van genieten.

Zien we Ziyech en consorten wel weer terug in de Champions League.


Geen opmerkingen: