zondag 24 juni 2018

VAR #175

Het afgelopen seizoen hebben we een aantal malen mogen ervaren hoe het gaat met de VAR. De Video Assistant Referree. Ik moet er nog even aan wennen.

En dat is eigenlijk best wel vreemd, want de afgelopen jaren vond ik echt dat het voetbal verbeterd moest worden. Als het over doellijntechnologie ging bij pak 'm beet Voetbal Inside, vond ik dat het ingevoerd moest worden. Een videoscheidsrechter zoals bij het hockey? Ja, doen! Daar kan toch niemand op tegen zijn?

De doellijntechnologie is natuurlijk echt een verbetering. Een situatie zoals met Frank Lampard in 2010 (in de knock-out fase speelde hij met Engeland tegen Duitsland en stuiterde de bal een halve meter achter de lijn, maar de arbitrage nam dit niet waar) was natuurlijk leuk voor bij het kopieerapparaat op kantoor de volgende dag, maar was natuurlijk evengoed te zot voor woorden. De doellijntechnologie laat geen twijfel. Een bal is wel of niet over de lijn en dat wordt door perfect afgestelde automatisering waargenomen. Wel of niet. Daar zit niks tussen in.

De VAR leek mij ook een goed idee, maar nu er op het WK regelmatig gebruikt van wordt gemaakt heb ik mijn twijfels. Zo was er in het duel tussen Costa Rica en Brazilië dus de situatie met Neymar. Hij werd vastgehouden (of niet, maar in elk geval aangeraakt) en ging liggen. Scheidsrechter Bjorn Kuipers gaf een strafschop, maar kreeg een signaal dat hij even op het scherm moest terugkijken. Daarna draaide hij de strafschop terug. Maar de discussie was absoluut niet verdwenen daarna.

Het checken van de beelden neemt tijd in beslag. Dat is één. En in tegenstelling tot de doellijntechnologie zit er nog wel wat tussen het wel of het niet. Want bij Neymar was men nog steeds niet overtuigd na het zien van de beelden. Ging hij makkelijk liggen? Ik hoorde bij de analytici ja, nee en misschien. Werd hij nadrukkelijk vast gehouden? Weer was het een ja, een nee en werderom een misschien. Het blijft interpreteren en inschatten. 

Ik ben dus nog niet overtuigd, maar het blijft dus een kwestie van wennen. Als we tien jaar verder zijn en de toepassing van de VAR is verbeterd en de gewenning is neergedaald zijn we er vast allemaal blij mee. Tot die tijd mopperen we lekker verder bij het kopieerapparaat ('Hij staat 1 meter bij het beeldscherm vandaan en hij ziet het nog niet!' of 'Laat hem dat beeldscherm lekker in zijn reet stoppen')

Geen opmerkingen: