maandag 28 mei 2018

Feestdagen #148

Feestdagen

Precies een week geleden was het tweede Pinksterdag. Niet iedereen zal het direct in de gaten hebben, maar dit was de laatste verplichte vrije dag tot aan de Kerstdagen.

Hebben we in Nederland niet goed geregeld, hoor. Dit jaar bijvoorbeeld zijn alle feestdagen buiten december tussen 1 april (Eerste Paasdag) en 21 mei (Tweede Pinksterdag gepropt). Dat gaat alle andere jaren niet anders zijn. Tel daarbij op dat twee van deze dagen standaard op zondag vallen en we te beroerd zijn om 5 mei jaarlijks als Feestdag te erkennen.

Daarnaast hebben onze omringende landen nog weleens de neiging om brugdagen te hanteren (bijvoorbeeld de vrijdag ook maar vrij als men donderdag toch ook al een vrije dag heeft) en wordt een feestdag in het weekend gecompenseerd met een vrije maandag.

Dat zal in Nederland allemaal niet gebeuren, maar het zou best sympathiek zijn om Nederland een extra feestdag te gunnen.

Maar ja, welke feestdagen voeg je dan toe? 5 mei zou kunnen, maar dan heb je er weer ééntje bij in hetzelfde tijdsbestek. Dan hebben we nog 1 mei, de Dag van de Arbeid, die zo ongeveer in heel Europa wordt gevierd, behalve bij ons. Alleen ook daar geldt hetzelfde voor.

Ooit hoorde ik een suggestie dat Nederland op 11 juli een feestdag zou moeten hebben, maar dat was in de aanloop van een WK-finale waarvan we allemaal dachten dat we hem zouden winnen. Andres Iniesta boorde ons 11 juli als feestdag dus door de neus. 25 juni dan? Mij best, maar het halve land zal wel weer in rep en roer zijn als een voetbalgerelateerde dag als feestdag wordt aangemerkt. En we doen prestaties als die van Sven Kramer of Daphne Schippers dan ook wel wat tekort. Én, pak 'm beet Duitsland zal ons wel uit gaan lachen en smalend zeggen dat zij dan de halve zomer wel vrij kunnen gaan nemen.

Maar welke dag dan?

Eerste dag van de zomer? Best oké!
Bid en dankdagen? Ach ja..
Suikerfeest? Ben ik niet voor.
Prinsjesdag? Heb ik weinig mee, maar en dag in september leent zich uitstekend voor een extra vrije dag.
Dierendag? Kan ook, hoor.

Iemand nog een goede suggestie?

Geen opmerkingen: