donderdag 10 mei 2018

De 12 laatste inzendingen van Nederland #130

Het is deze week Songfestivalweek en vandaag is het D-day. Althans, voor dit blog. Want als Waylon zich vanavond onverhoopt niet plaatst voor de finale heeft niemand meer zin in heel dat festival in leest niemand deze blogjes meer. Om in de stemming te komen even de laatste 12 (toch het magische Songfestivalgetal) Nederlandse inzendingen op een rijtje.


Common Linnets

 • 2006: Treble - Amambanda
  De drie dames die vooral bekend staan om hun liedjes die begeleid door trommelinstrumenten als de Djembé gezongen worden in een mix van een verzonnen taal en Engels moesten in Athene Nederland door de halve finale zien te loodsen. Lukte helaas niet. Treble werd 20e met slechts 23 punten.
 • 2007: Edsilia Rombley - Top of the World
  Toch hoefden de dames van Treble niet te treuren want ze zullen de komende jaren in goed gezelschap zijn, terwijl ook bijvoorbeeld Glennis Grace de dames al voorging. Het volgende slachtoffer was Edsilia Rombley. Met On top of the World en haar dijk van een stem waren de verwachtingen hoog in Finland, maar helaas strandde zij ook in de halve finale op de 21e plek.
 • 2008: Hind - Your heart belongs to me
  Een jaar later mocht Hind het dan maar gaan doen in Servië. Deze keer was er een ballad gekozen. Met de 13e plaats kwam Nederland dichter bij het doel, maar het eindresultaat was toch echt hetzelfde. Opnieuw strandde Nederland in de halve finale.
 • 2009: De Toppers - Shine
  In 2009 besloot Nederland het eens over een andere boeg te gooien. De Toppers werden naar Moskou uitgezonden om eindelijk eens een felbegeerde finaleplaats te bemachtigen. Ik moet zeggen: Het liedje was zeker Songfestivalproof en zelfs leuk. Uit de act had veel meer gehaald moeten worden, maar of dat geholpen had zullen we nooit weten. Nederland vloog als nummer 17 uit de halve finales
 • 2010: Sieneke - Ik ben verliefd
  Weinig deelnemers zullen zo op de hak zijn genomen als Sieneke. Het door Pierre Kartner geschreven nummer leek vanaf de eerste dag niet echt serieus genomen door de publieke opinie. Het was ook een gewaagde keus. Nederlands en veel herkenningspunten als plaatsnamen en duidelijke Sjalalies en Sjalalaa's moesten ervoor zorgen dat de luisteraars direct verliefd werden op het nummer. Ondanks een mooi draaiorgel op het podium en mooie woorden van Vader Abraham werd het songfestival niet verliefd op Sieneke. Op de 14e plek stopte haar Songfestival net als haar recente voorgangers in de halve finale.
 • 2011: 3J's - Never Alone
  De 3J's zijn een gewaardeerde Nederlandse band maar over hun Songfestivalcarrière gaan we zo min mogelijk woorden vuil maken. De Volendammers werden in de halve finale in Düsseldorf kansloos laatste. Einde bericht.
 • 2012: Joan Franka - You and Me
  Joan Franka werd bekend tijdens de Voice of Holland en hoe ze daar Jewel's Foolish Games vertolkte was ronduit prachtig. Mijn verwachtingen waren hoog en het leek een leuk liedje. Joan Franka zong echter ronduit vals tijdens haar optreden in de halve finale en daarnaast heb ik nooit begrepen waarom het liedje uitnodigde een indianentooi op te zetten. Voor de volledigheid: We lagen er weer uit voordat het feest goed en wel begonnen was
 • 2013: Anouk - Birds
  Maar toen lieve mensen. Toen was daar opeens Anouk. Met de verpletterende ballad Birds gaf ze Nederland haar Songfestivalwaarde terug. De organisatie haalde Nederland als laatste uit de envelop waarin de gekwalificeerden voor de finale zetten. En we deden het ook in die finale goed. Anouk werd negende. Hulde!
 • 2014: The Common Linnets - Calm after the Storm
  Maar zelfs dat kon beter. Ilse DeLange en Waylon bestormden onder de naam Common Linnets de Songfestivalbühne. De horde naar de halve finale werd makkelijk genomen. En in die finale werden we zelfs tweede. We verloren van een Oostenrijkse vrouw met een baard. Maar zelfs dat mocht de pret niet drukken.
 • 2015: Trijntje Oosterhuis - Walk Alone
  En dan zijn de verwachtingen opeens hoog. Zeker als we Trijntje Oosterhuis afvaardigen met een nummer dat geschreven is door Anouk. Zelf heb ik het idee dat zelfs tot de jurk aan toe foute keuzes zijn gemaakt. Nederland werd 14e in de halve finale. En uit het verleden wisten we maar al te goed dat dit niet genoeg was
 • 2016: Douwe Bob - Slow Down
  Douwe Bob stopte zo ongeveer met alles wat het leven ongezond maakt om het Songfestival te winnen. Met Slow Down (extra cachet gegeven door ook echt tien seconden stil te zijn midden in het lied) lukte dit helaas niet. Het lukte wel om 11e te worden en ondanks het feit dat Douwe Bob zelf niet zo enthousiast leek was het land wel trots op hem.
 • 2017: O'G3NE - Lights and Shadows
  De drie zusjes die samen O'G3NE vormen mochten vorig jaar Nederland vertegenwoordigen in Oekraïne. Ze evenaarden met Light and Shadows de prestatie van Douwe Bob en kunnen met recht zeggen dat ze samen met een aantal voorgangers bij hebben gedragen dat Nederland weer meetelt in de Songfestivalwereld.
Hopelijk lukt het Waylon deze traditie voort te zetten of zelfs zijn prestatie met The Common Linnets minimaal te evenaren.


Geen opmerkingen: