- Nederland deed al 58 keer mee aan het Eurovisie Songfestival en is daarmee één van de Eurovisiedino's. Alleen de Belgie, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overtreffen dit aantal.
- Dit betekent dat Nederland vier keer heeft moeten afzeggen. Dit gebeurde tweemaal omdat het Songfestival op 4 mei plaatsvond tijdens de Nationale Dodenherdenking (in 1985 en 1991) en tweemaal omdat in het jaar daarvoor een te lage score behaald werd (in 1995 en 2002)
- De echte kenners weten het: Nederland won liefst vier keer. Corry Brokken was in 1957 de eerste met het nummer Heel de Wereld. Teddy Scholten won twee jaar later met het nummer 'n Beetje. Lenny Kuhr won in 1974 met De Troubadour, al moest zij haar zege wel delen met drie andere winnaars. Onze laatste overwinning stamt uit 1975. Teach-Inn was toen de beste met Ding-a-Dong.
- Corry Brokken draagt overigens een uniek record met haar mee. Ze is op het Eurovisie Songfestival zowel eerste geworden (in 1957 dus) als laatste (in 1958).
- Nederland werd vijf keer allerlaatste. Corry Brokken was de eerste die deze twijfelachtige eer ten beurt viel, maar ook De Spelbrekers (Katinka, 1962), Annie Palmen (De Speeldoos, 1963), Ronnie Tober (Morgen, 1968) en de 3J's (Never Alone, 2011 in de halve finale) moesten met lede ogen toezien hoe ze als slechtste deelnemer beoordeeld werden.
- Voor De Spelbreker en Annie Palmen kreeg de laatste plaats nog een extra bittere smaak, want zij kregen exact nul punten toebedeeld.
- Corry Brokken en Sandra Reemer gaven namens Nederland ieder drie keer acte de presence en zijn daarmee nationaal recordhouder. Wie weet kan Waylon dit evenaren nu hij voor de toch in ieder geval voor tweede keer deelneemt.
- Het songfestival vond viermaal plaats op Nederlandse bodem. Drie keer omdat Nederland als winnaar van het podium stapte. Alleen in 1960 zag Nederland hiervan af omdat de productiekosten te hoog waren. In 1980 trok Nederland dit recht door de organisatie van Israël over te nemen. Na de gedeelde overwinning van 1974 werd Nederland na loting aangewezen als organisator.
- In 1970 traden de Hearts of Soul op namens Nederland. Het reglement voorzag echter niet in deelname voor groepen en dus werd de naam tijdelijk veranderd in Patricia and the Hearts of Soul.
- Nederland trad natuurlijk voornamelijk op in het Nederlands en toen het toegestaan was in het Engels, maar slechts eenmaal trad het in een andere taal op. In 2006 nam Treble deel met het nummer Amambanda. De taal van dit nummer was voor een groot deel... verzonnen!
- Het hoogste aantal punten werd voor Nederland in 2014 gehaald door de Common Linnets (met Waylon!). Zij werden tweede met liefst 238 punten. Ook in de nieuwe puntentelling sinds 2016 (waarin het makkelijker is een hoger puntenaantal te halen) werd dit record nog niet verbroken.
- De Common Linnets waren ook leidend voorwerp bij de best bekeken versie van het Songfestival in Nederland. Liefst 5.149.000 mensen schakelden over. Vermoedelijk was dit wel voor een groot deel tijdens de puntentelling, waarin het ongemeen spannend was.
woensdag 9 mei 2018
12 punten over Nederland op het Songfestival #129
Het is Songfestivalweek. We hadden al 12 punten over de geschiedenis van het songfestival en gisteren deden we iets vergelijkbaars rondom de punten en de puntentelling. Vandaag twaalf opmerkelijkheden over de Nederlandse inbreng tijdens het Songfestival.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten