donderdag 17 mei 2018

Boekenwurm (3): Heldin achter de frontlijn #137

Airey Neave - Heldin achter de Frontlijn

Het gaat bij lange na niet in het tempo waarin het bijvoorbeeld vorig jaar ging, maar ik kan weer een uitgelezen boek bijschrijven.


Heldin achter de Frontlinie van Airey Neave kreeg ik een jaar geleden met mijn verjaardag. Omdat allerlei andere boeken voorrang kregen bleef deze even liggen, maar de afgelopen weken was hij toch echt aan de beurt.

Het waargebeurde verhaal gaat in het kort gezegd over een ontsnappingsroute tussen Belgie en het vrije Spanje waarlangs met name Britse soldaten werden teruggesmokkeld. Per voet over de Pyreneeën werden deze tijdens de bezetting van de Tweede Wereldoorlog in Spanje naar het Britse consulaat gebracht. 

Heldin en drijvende kracht achter deze Komeetlijn is het jonge meisje Andrée de Jongh. Haar verhaal en die van de lijn wordt in dit boek op spannende wijze omschreven. Van hoe de lijn begon, de tegenslagen die het tegenkwam en vooral de offers die gebracht moesten worden. 

Het is geen spoiler als ik vertel dat Le Petit Cyclone, zoals Andrée de Jongh werd genoemd de oorlog op wonderbaarlijke wijze wist te overleven en vervolgens overladen werd met eerbetonen. De weg hier naartoe is bewonderenswaardig te noemen. Voor haar en voor de andere leden van de lijn.

Want het boek is namelijk te koop en wel hier op bol.com


Geen opmerkingen: