dinsdag 8 mei 2018

12 punten over Songfestivalpunten #128

Het is Songfestivalweek. Vanavond is de eerste halve finale van het Europese muziekfestijn. Donderdag pas is onze Waylon aan de beurt. De blogjes gaan deze week dan ook over het Songfestival. Het magische getal bij het Songfestival is twaalf. Ging het gisteren over twaalf weetjes van dit Songfestival, vandaag staan twaalf punten over de... punten van het Songfestival (en alles daarom heen) centraal!


Voting Board bij het Songfestival

 • De puntentelling van het Songfestival is al vanaf de eerste dag controversieel. in 1956, toen het eerste Songfestival georganiseerd werd, stuurden alle deelnemende landen twee juryleden om in het geheim punten te geven. Deelnemer Luxemburg kon echter niet aanwezig zijn. Als oplossing koos men ervoor om organisator Zwitserland namens Luxemburg te laten stemmen. De Zwitsers wonnen overigens ook en dat is niet verrassend, want het lijkt waarschijnlijk dat de Zwitsers namens Luxemburg op... de Zwitsers heeft gestemd!
 • Het grootste kritiekpunt van de puntentelling is dat buurlanden en elkaar politiek goed gezinde landen elkaar graag de punten toespelen. Cyprus en Griekenland waarin daarin het bekendste koppeltje, maar ook Nederland had regelmatig Belgie en Duitsland hoog op de ranglijst staan. Er was wel een goed tegenargument voor: Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat landen de muziek van hun buurladen meer waarderen dan de klanken van de andere kant van het continent.
 • Over politiek en het songfestival gesproken: In 1978 (in Parijs) besloot Jordanie, nadat ze de inzending van Israel al niet hadden laten uitzenden op de nationale omroep, de uitzending te staken toen de niet zo geliefde buur ook nog eens bleek te winnen. De Jordaniërs deden voorkomen dat Belgie, de nummer 2, winnaar was geworden.
 • En wat te denken van 1968? Cliff Richard was met Congratulations dicht bij een overwinning, maar het Spaanse La,La,La bleef de Brit nipt voor. Kan gebeuren? Inderdaad. Maar het was vermoedelijk niet gebeurd als het bewind van de Spaanse dictator Franco de stemmen niet had gekocht om het imago van zijn land wat op te vijzelen. Dat is echter wat 40 jaar later in een Spaanse documentaire beweerd werd. De overwinning is de Spanjaarden echter nooit officieel ontnomen.
 • In 1969 was de ontknoping het spannendst. Aan het eind van de rit waren Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland de vier (!) landen met de meeste en een gelijk aantal punten. Na beraad werd besloten alle vier de landen als winnaar uit te roepen. 
 • Die beslissing werd niet met luid gejuich ontvangen, waardoor een jaar later de Scandinavische landen (op Denemarken na die destijds al niet meedeed), Oostenrijk en Portugal zich eenmalig terugtrokken.
 • Als het gaat om records komen vooral de Noren verrassend vaak naar voren. Te beginnen met een positieve: Tot aan de vernieuwde puntentelling die in 2016 van kracht werd was Alexander Rybak recordhouder van het hoogste aantal punten ooit. In 2009 behaalde hij 387 punten
 • De Noren zijn echter ook recordhouder als het gaat om het aantal keren dat een land met 'helemaal niets' naar huis moest. Liefst vier keer. Gedeelde smart is gelukkig wel halve smart, want de Oostenrijkers delen dit record met de Noren.
 • En het wordt nog erger: De Noren zijn ook nog eens recordhouder wat betreft het recordaantal laatste plaatsen. Liefst 11 keer droeg het land uit Scandinavië de rode lantaarn mee naar huis.
 • Nog even terug naar de nul punten. Het gebeurde liefst 36 keer dat een land puntloos bleef tijdens het Songfestival. Nederland overkwam dit overigens tweemaal.
 • Tot 1975 waren er verschillende manieren om de punten te verdelen, daarna werd er een systeem bedacht, waarin er per land een set van 1 t/m 8, 10 en 12 punten wordt gegeven. 50% was afkomstig van een vakjury en 50% van het publiek. Sinds 2016 is dit veranderd. De sets punten die verdeeld worden bestaan nog steeds uit 1 t/m 8, 10 en en 12. Echter geeft elk land nu 2 sets punten. Eén is afkomstig van de vakjury, de ander van de stemmende kijkers.
 • Nog één leuk feitje dan: De dames van O'G3NE zullen de stemmen namens Nederland geven dit jaar.

Geen opmerkingen: