zaterdag 7 april 2018

Ajax (2) #97

Punten kampioenen Eredivisie dit decennium
Aantal punten van de top-3 sinds het seizoen 2010/2011
Met een * is de kampioen van de betreffende jaargang weergegeven.

Hoewel vanavond bijvoorbeeld de uitwedstrijd met AZ nog even op de rol staat en er ook nog een een op een treffen met Ajax volgt in Eindhoven is het geen gewaagde gok als ik zeg dat PSV over enkele weken de nieuwe kampioen van de Eredivisie is.

Als PSV de laatste vijf wedstrijden van de competitie wint dan zal het eindigen op 89 punten. Het hoogste aantal van een kampioen het afgelopen decennium. Dat is nog wel een opgave, maar het kan.

Een mooi moment om eens even te kijken naar deze statistiek. Want hoeveel punten haalden de kampioenen van dit decennium. Vooral bij Ajax valt daarbij het een en ander op.

Zo presteerde Ajax onder Frank de Boer tussen 2010 en 2015 erg constant. Steeds eindigden de Amsterdammers tussen de 71 en 76 punten. Dit was liefst vier keer genoeg voor de titel. Het maakte van Frank de Boer een topcoach en een kampioenenmaker. Een status die hij op dit moment weer keihard laat afbrokkelen, maar dat terzijde.

In het laatste successeizoen onder De Boer in 2015 waren 71 punten voldoende voor de titel. Een jaar later, in zijn voorlaatste seizoen, was het aantal van 71 punten maar liefst zeventien punten te weinig voor het behalen van de schaal. Een riant verschil. Weer een jaar later behaalde Frank de Boer 82 punten, een aantal dat hem nooit eerder lukte. Toch was dit seizoen, in tegenstelling tot de mindere seizoenen eerder die seizoenen, mislukt, want PSV werd kampioen.

Met de juiste eindsprint zal Ajax dit jaar nog op 82 punten kunnen eindigen. De kans dat Ajax daarmee kampioen wordt is dan nog altijd klein. Cijfermatig heeft Ajax dan onder Keizer (eerste seizoenshelft), Reiziger (1 duel) en Ten Hag (tweede seizoenshelft) wat betreft punten in de competitie beter gepresteerd dan de kampioensjaren van De Boer en het bewierookte jaar van Peter Bosz. Het seizoen zal echter de boeken in gaan als een bijzonder slecht jaar, waarin Ajax nooit echt aanspraak maakte op de titel.

Zelf houdt ik van cijfertjes en statistiekjes, maar een kleine disclaimer is natuurlijk wel op zijn plek. Zo valt in negatief licht uit te leggen dat Ajax in de eerste vier jaar dit decennium alleen kampioen werd, omdat PSV en eventueel andere teams faalden. Een positivo zal misschien verklaren dat de subtoppers dat jaar gewoon beter waren, waardoor de punten moeilijker te behalen waren. Elk seizoen staat op zich. Dat blijkt wel.


Geen opmerkingen: