vrijdag 6 april 2018

Boekemwurm (2): Het geheim van bol.com #96

Het geheim van bol.com

Op de achterflap van dit boek staat dat Het geheim van bol.com wegleest als een jongensboek. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en definitie, maar bij een jongensboek zie ik toch iets anders voor mij. Al is het natuurlijk net wat voor jongensdromen je hebt.

Het Geheim van bol.com heeft mij in elk geval wel geboeid. Het was bijzonder interessant om te lezen hoe vanachter de schermen (auteur Michel Schaeffer was vanaf de eerste dag als onderdeel van het team betrokken) de groei van het online winkelbedrijf bewerkstelligd en ervaren is. 

Van de long tail tot het inzetten van datagegevens en van het maken tot goede reclames tot aan het verkopen van het bedrijf aan Ahold. Alles komt aan bod en er zitten vrijwel geen stukken tussen die als droge kost bestempeld hoeft te worden. Als klap op de vuurpijl krijgen we nog een kijkje in de toekomst. Nog even en je hoeft niet eens meer een laptop open te slaan om je spullen thuisbezorgd te krijgen. 

Het boek is niet samengesteld in chronologische volgorde, maar is een verzameling van mooie verhalen uit de geschiedenis van bol.com die in een logische volgorde zijn gerangschikt. Als medewerker van een jong bedrijf herkende ik sommige issues die in het boek beschreven worden. Dat maakt het boek naast leuk ook nog eens leerzaam. 

Een boek dat niet als handleiding moet worden gezien op weg naar een succesvol bedrijf, maar het wist mij soms enthousiast te maken en het was inspirerend te noemen.

En weet je wat? Bol.com verkoopt zijn eigen geheim. Althans, het boek waarin het beschreven wordt. Dat doen ze hier. Het is de moeite waard. Dus veel leesplezier. 

Benieuwd naar alle in 2018 gelezen boeken? Klik hier

Geen opmerkingen: