zaterdag 17 februari 2018

Schaatsdominantie? #48

De Olympische Spelen zijn dik een week onderweg en we kunnen één ding met zekerheid vaststellen. Als Nederlanders hebben wij de beste schaatsers van de wereld. We domineren het Olympisch schaatstoernooi Er kan geen podium opgebouwd worden of er staat een Nederlandse schaatser op te springen. En daar zijn we heel blij mee. Toch?

Ja, over het algemeen wel. Maar ik stoor mij suf aan die stemmen die roepen dat het nooit een serieuze sport kan zijn als een land als Nederland zo dominant is. Wat een onzin. Ik zie Japanners, Koreanen, Amerikanen, Italianen, Duitsers, Noren en wat voor nationaliteiten al niet meer schaatsen. En die zullen vast wel hun best doen.

Gelukkig las ik vlak voordat de Spelen begonnen het Algemeen Dagblad waarin een onderzoek van een Amerikaanse historicus wordt aangehaald. Uit dit onderzoek wordt duidelijk dat sinds de start van de Winterspelen in 1924 liefst 20% van de schaatsmedailles naar Nederland ging. Maar wat wordt ook duidelijk? Op vrijwel elke discipline is er wel een land dat de betreffende discipline meer domineert dan dat Nederland het schaatsen domineert. Zo pakte de VS bijna 33% van alle snowboardmedailles en noteren de Noren bijna een gelijk percentage op de Noordse combinatie. En over echte dominantie gesproken: Duitsland pakte 62,1% van alle medailles die ooit uitgereikt zijn bij het rodelen.


Schaatsdominatie
Bron: Algemeen Dagblad

Zo verwent zijn we dus ook weer niet bij het schaatsen. Wat we niet kunnen ontkennen is natuurlijk dat we natuurlijk al sinds Sochi oppermachtig zijn op vele afstanden, terwijl het ook dit jaar weer behoorlijk dezelfde kant op gaat.

Heerlijk toch? Spanje won in 2008, 2010 en 2012 drie grote intercontinentale titels op rij in het voetbal. Dat zouden we toch ook graag willen als Nederlanders? 

Laten we maar even massaal gaan genieten van al dit succes. Er komt vast ooit een Olympische Winterspelen waarbij we ons naar twee weken afvragen of we überhaupt nog een medaille gaan pakken. 

Domineren dus die sport. Gouden medailles willen we. Zoveel mogelijk. 

Geen opmerkingen: