donderdag 12 april 2018

Stratego #102

Stratego
Gezelschapspellen vind ik leuk. Tenminste dat zeg ik altijd. 

Wat zijn uw hobby's?
Gamen, voetballen, film kijken, lezen en natuurlijk gezelschapspellen spelen.

De waarheid is dat ik er maar zelden één speel. Soms als de gelegenheid zich voordoet met een bepaald gezelschap (what's in a name) en natuurlijk af en toe een potje biggen

Sinds kort heb ik echter het Stratego weer uitgevonden. Ik was even vergeten hoe leuk dat was. Afgelopen kerst vroeg ik het van de kerstman. En ik kreeg het en speel het nu regelmatig. 

Speelt u het nog wel eens? De verkenners, de spion, de Maarschalk en natuurlijk de bommen. Een goed spel waarin de strategie (what's in a name, part 2) heel belangrijk is. Uiteindelijk doel is de vlag van de tegenstander te veroveren.

Maar dat vind ik dus juist het moeilijke. Het begint al bij het neerzetten. Juist wel bommen rondom de vlag of niet. Of zet je juist je sterke mannen als de generaal en de maarschalk bij je vlag? En als de steentjes dan staan, wat dan? Ik ga altijd eerst heel schijterig met de verkenner op pad om te kijken wat waar staat. Dat weet ik dan van de voorste rij en daar heb je toch niet zo heel veel aan.

Laatst ging ik heel opportunistisch met de maarschalk en een mineur op pad. Kijken in welke mate ik de tegenstander pijn kon doen. Met wat mazzel was ik succesvol, maar wat als je direct een bom treft? En hoe ga je nu een beetje subtiel achter die maarschalk aan met je spion?

Wat is nu de beste strategie met Stratego?

PS. We hebben in Nederland een heuse Strategobond (kwam ik achter) en er worden ook WK's Stratego georganiseerd.

Geen opmerkingen: