zondag 1 juni 2014

Antwoord Vraag 33: Hongerig of niet

In een oude column voorafgaand aan het EK van 2000 zegt Johan Cruijff dat het gunstig is als de spelers niet al te veel gewonnen hebben in een seizoen voorafgaand aan en groot toernooi. Volgens het Nederlandse orakel zijn de spelers dan extra gemotiveerd en hongerig naar succes. Een theorie die in elk geval een logische onderbouwing kent, maar in 2010 kunnen we nauwelijks hiervan spreken. 

Hoewel geen enkele speler door de ondergrens zakt in 2010 zijn de grote uitblinkers toch wel de prijzenpakkers van het seizoen ervoor. Maarten Stekelenburg ontvangt net als zijn ploeggenoot bij Ajax Gregory van der Wiel veel lof tijdens hun optreden in Zuid-Afrika. Een maand eerder wonnen zij de Nederlandse beker. Betere voorbeelden zijn misschien nog wel de prestaties van Arjen Robben (de teen van Casillas is een betere verklaring voor de net-niet goal in de finale als een gebrek aan honger door de gewonnen dubbel met Bayern) en nog veel meer Wesley Sneijder. De aanvallende middenvelder won zowel de landelijke dubbel als de Champions League met Inter Milaan. Vervolgens werd hij de spil van het Nederlands elftal en zelfs gedeeld topscorer van het toernooi.

Rene van der Gijp, nog zo’n orakel, zei het enkele weken geleden anders. Hij zei dat spelers toch echt lekkerder aan een groot toernooi beginnen als ze de Champions League gewonnen hebben als dat ze de gehele tweede seizoenshelft op de tribune hebben gezeten. Een theorie die wat mij betreft ook staat als een huis, maar laten we er niet op hopen dat hij klopt. De vermoedelijke basis die op 13 juni tegen Spanje gaat starten herbergt geen enkele CL-winnaar, slechts drie winnaars van de landstitel en 2 bekerwinnaars. Cruijff zal er zelf vermoedelijk niet aan twijfelen, maar laten we hopen dat zijn theorie uit het jaar 2000 klopt.

Op de vraag : Wat hadden Sander Boschker, Mark van Bommel, Arjen Robben en Wesley Sneijder met elkaar gemeen als selectielid van het WK 2010? Was het goede antwoord: Ze waren de enige vier spelers die het voorafgaande seizoen de landstitel wonnen.

De vraag is goed beantwoord door: Floris de Jonge

Geen opmerkingen: