maandag 2 juni 2014

Antwoord Vraag 35: Uitzwaaiwedstrijden

Het is stilaan een traditie geworden waar we niet meer omheen kunnen. Het Nederlands elftal heeft een geweldig legioen en dit hele legioen kan nu eenmaal niet mee naar bijvoorbeeld komende zomer BraziliĆ«. Om onze mannen toch een hart onder de riem te steken is de uitzwaaiwedstrijd verzonnen. Hoewel voor de eerste WK’s het begrip ‘uitzwaaiwedstrijd’ nog niet echt bestond ziet u hieronder een overzicht van de laatste vriendschappelijke thuisduels alvorens het Nederlands Elftal afreisde naar een WK.

De aanloop naar de eindtoernooien in 1934 en 1938 zullen niet echt een uitzwaaiduel gekend hebben, maar wel werd er in beide gevallen thuis geoefend in de meimaand. In de aanlopen van 1978 en 1990 bereidde Oranje zich voor in het buitenland. Vanaf 1994 werd de uitzwaaiwedstrijd een traditie. Doorgaans met uitzonderlijk succes. Alleen toenmalig bondscoach Marco van Basten slaagde er niet in er in 2006 een voetbalfeest van te maken. Australiƫ hield stand en het duel eindigde in 1-1. Hongarije lijkt een gewillige tegenstander voor een uitzwaaiwedstrijd. Twee maal kregen de Hongaren het vol om de oren als Nederland de laatste stand van zaken wil showen aan haar publiek.

Op 4 juni zwaait het legioen Nederland uit in een duel tegen Wales. Hopelijk lukt het Louis van Gaal de zwaaiende handen opnieuw een voetbalfeest voor te leggen.


 Op de vraag: Maak het rijtje compleet: Hongarije – Nigeria – AustraliĆ« - … - Wales? Was het goede antwoord: Hongarije

De vraag is goed beantwoord door: Bennie Kiers & Stefan Meijerink


Geen opmerkingen: