zondag 1 juni 2014

Antwoord Vraag 33: Interlanddebuut op WK

Versnelde ademhaling, klokkende oksels en een zwaar versnelde hartslag. Dat zullen symptomen zijn die voetballers die vlak voor hun interlanddebuut staan niet geheel vreemd zijn. Of het nu gaat om Johan Cruijff, Marco van Basten of Dennis Bergkamp. Ze zullen allemaal het spannende moment nog herinneren dat ze voor het eerst het Wilhelmus meezongen of langs de zijlijn stonden voor hun eerste invalbeurt in Oranje.

Over het algemeen krijgen debutanten toch vaak de kans om te rijpen in een vriendschappelijk duel of een weinig om het lijf hebbend kwalificatiepotje. Maar zelden maakt een speler zijn debuut op het scherpst van de snede.

Slechts één speler in de vaderlandse voetbalhistorie maakte zijn interlanddebuut op het allerhoogste podium. Op 14 juni in 1978 mag Dick Schoenaker warm lopen in het Chateau Carreras. Nederland heeft de eerste poulefase van het WK in Argentinië overleeft, zij het toch wel enigszins met de hakken over de sloot. De tweede groepsfase wordt flitsend gestart. Nederland staat met 4-0 voor tegen Oostenrijk. In de 60e minuut roept bondscoach Ernst Happel Schoenaker bij zich en laat hem invallen voor Rene van de Kerkhof. Nederland zal de wedstrijd uiteindelijk met 5-1 winnen.

Op de vraag: Welke speler van het Nederlands elftal maakte zijn interlanddebuut op een WK? Was het goede antwoord: Dick Schoenaker

De vraag is goed beantwoord door: Maurice Kok

Geen opmerkingen: