donderdag 29 mei 2014

Antwoord Vraag 31: Hollands Geluk in Ierland

Op 11 april 1974 wordt er een zekere Matt geboren in Bury. De jongen blijkt getalenteerd te zijn voor voetbal en maakt zelfs in 1992 zijn debuut voor een profclub in Engeland, West Ham United. Later speelt hij ook nog voor Bournemouth en Ipswich Town. Bij die laatste club speelt Matt als hij namens Ierland mee mag doen aan het Wereldkampioenschap  in 2002…

Met de vrijwel ongeschonden resultaten in de afgelopen kwalificatiereeksen voor zowel EK als WK kunnen we het ons haast niet voorstellen, maar slechts twaalf jaar geleden keken mannen als Jaap Stam, Frank de Boer en Patrick Kluivert vanaf de bank naar het WK. In de aanloop na dit Wereldkampioenschap dat in Zuid-Korea en Japan werd gehouden verslikte Nederland zich net iets te vaak.

Louis van Gaal begon zijn eerste periode als bondscoach als opvolger van Frank Rijkaard. Rijkaard had met een selectie van wereldniveau de halve finale van Euro 2000 behaald. Dit was weliswaar geen slechte prestatie, maar de algehele opinie was dat dit beter moest kunnen.  Een taak voor Van Gaal dus. Ik ga in dit stukje niet alle pijnlijke wonden openrijten, maar we kunnen rustig stellen dat men er aan voorbij ging dat Oranje zich ook nog moest plaatsen voor dit WK. In de eerste wedstrijd van deze kwalificatiereeks gaat dit al mis. Ierland komt in de Amsterdam Arena op een 0-2 voorsprong. Jeffrey Talan en Giovanni van Bronckhorst (een ware wereldgoal) repareren de schade nog enigszins, maar de valse start is een feit. Een maand later kent Nederland uit bij Cyprus geen problemen, maar is de volgende tegenstander Portugal. Nu is De Kuip het decor. Nederland komt opnieuw met 0-2 achter, maar weet deze schade nu niet te repareren.

In 2001 moet Nederland de draad weer op proberen te pakken. Op 24 maart is Andorra de eerste tegenstander van de jaargang. De mannen van Van Gaal spelen de eerder opgedane frustraties even van zich af. Het wordt 0-5 in het Mini-Estadi (Andorra speelt haar thuiswedstrijden doorgaans in Barcelona). Na de overwinning op deze voetbaldwerg wacht een duel waar veel van afhangt. Een overwinning in en tegen Portugal (met onder meer Luis Figo en Rui Costa) zou Nederland weer volledig terug in de race brengen. Een nederlaag zou Nederland zo goed als kansloos maken. Nederland leek het begrepen te hebben en komt via Jerrel Hasselbaink en Patrick Kluivert op een comfortabele 0-2 voorsprong. Pas in de laatste tien minuten gaat het mis. Pauleta scoort de 1-2 (na een zeldzaam slippertje van Edwin van der Sar) en in de blessuretijd wijst scheidsrechter Urs Meier de Portugezen nog een strafschop toe. Luis Figo benut deze feilloos. Een gelijkspel die Nederland nog niet kansloos maakt, maar de situatie wordt absoluut nijpend. Meer als een playoffduel lijkt er op dat moment zeker niet in te zitten.

Bijna lijkt het zelfs al afgelopen in Estland. Nederland komt op 1-0 achterstand. Na de 1-1 van Frank de Boer in de 68e minuut denkt iedereen dat het goed komt, maar het wordt vervolgens ook nog 2-1. Ruud van Nistelrooij (net terug van een zware blessure) en Patrick Kluivert zorgen voor de ommekeer. Uiteindelijk wordt het 2-4.

1 september 2001. Landsdowne Road. Het staat bij vele liefhebbers van het Nederlands elftal in de zwartste bladzijde van het geheugen gegrift. Nederland zou hier dan toch in elk geval de playoffs veiligstellen. Het liep anders. Al vanaf het moment vroeg in de wedstrijd dat Roy Keane, captain van de Ieren, een aanslag pleegt op Marc Overmars. Nederland kwam maar niet in goeden doen. De Ieren ook niet, maar scoren wel. Jason McAteer scoort. De einduitslag is 1-0. Nederland, topfavoriet in de kwalificatiepoule, is uitgeschakeld. Dat Estland en Andorra na dit duel nog makkelijke prooien zijn mag niet meer baten. Portugal gaat als nummer 1 naar het toernooi. Ierland dwingt het af via een playoff tegen Iran.

….Matt mag zelfs in de basis starten als Ierland het eerste duel tegen Kameroen speelt. In het met 1-1 gelijk gespeelde duel is hij zelfs de doelpuntenmaker. Dat zou voor ons Nederlanders niet bijzonder zijn als Matt zijn volledige naam geen Matthew Rhys Holland zou zijn geweest. Inderdaad, Matt Holland maakte namens de Ieren de eerste treffer van het WK. Gevoel voor ironie of humor kan men de Ieren dus niet ontzeggen.


Op de vraag: Over wat iemand wel of niet ironisch vindt valt eigenlijk niet te twisten, maar om sommige dingen kunnen we niet heen: Wat was voor ons Nederlanders het ironische aan de eerste WK-treffer dat Ierland maakte tijdens het WK 2002? Was het goede antwoord: Het was Matthew Holland die de eerste WK treffer voor Ierland scoorde. Ironie ten top, want het was inderdaad Ierland dat 'Holland' uitschakelde in de kwalificatie voor het WK... 'Hollands geluk in Ierland...'

De vraag is goed beantwoord door: Floris de Jonge


Geen opmerkingen: