woensdag 28 mei 2014

Antwoord vraag 30: Grote spelers, geen WK

Vannacht droomde ik dat ik Gareth Bale was. Natuurlijk zijn er ergere persoonlijkheden in wiens huid je zou kunnen kruipen in je dromen. Bale is natuurlijk niet bepaald een oorlogsmisdadiger, zedendelinquent of belastingfraudeur. Bale is gezegend met een allesverwoestende snelheid, verfijnd linkerbeen en sinds afgelopen weten we dat hij ook nog kan koppen. Bale is een man voor wie men in de zomer van 2013 liefst honderd miljoen euro over had. Toch was ik vannacht niet blij dat ik droomde dat ik Gareth Bale was.

Ik had namelijk ook kunnen dromen dat ik Ryan Giggs was. Tevens gezegend met snelheid en niet veel minder linkerbeen, maar ook de pechvogel dat hij in Wales geboren is. Meer als zeshonderd wedstrijden voor Manchester United, twee keer de Champions League ten hemel getild, maar nog nooit mogen ruiken aan dat andere hoge podium. Het Wereldkampioenschap voor landenteams. George Best zou in de jaren zestig bij geen enkel landenteam misstaan hebben, maar was verbonden aan Noord Ierland. Menig Nederlander, met name uit Amsterdam, heeft warme herinneringen aan Jari Litmanen. De Fin won met Ajax de Champions League, speelde later bij Barcelona en Liverpool, maar een WK is altijd ver weg geweest voor de aanvallende middenvelder. Bum-Kun-Cha, Zuid-Koreaan en Aziatisch voetballer van de twinitgste eeuw, heeft nooit een WK mogen spelen. Alfredo di Stefano is een held in Madrid, speelde voor drie nationale teams (Argentinië, Colombia en Spanje) maar mocht niet op het WK uitkomen. Al was dit ook te danken aan een blessure in 1962, toen Spanje zich wel geplaatst had voor het eindtoernooi. Eric Cantona valt in eenzelfde categorie. Frankrijk is sterk genoeg om WK’s te spelen, maar door wanprestaties tegen Israël en Bulgarije mist Frankrijk het WK van 1994. De reden dat Cantona nooit een gooi mag doen naar wereldgoud. Ook George Weah heeft zijn eigen verhaal. Wereldspeler van het jaar in 1995, maar zijn geboorteland Liberia plaatst zich nooit voor een WK. Zij hadden allemaal mijn alter ego kunnen zijn in mijn droom vannacht.

En ik kan nog wel even doorgaan, want ook mindere goden als Gary Speed, Ian Rush (beide Wales), Ronny Rosenthal (Israel), Jeff Strasser (Luxemburg), Alexander Hleb (Wit-Rusland) of Shota Arveladze (Georgië) wisten nooit een WK te spelen. Of wat te denken van Massimo Bonini? Drie scudetto’s met Juventus, maar een San-Marinees paspoort….


Zwetend werd ik wakker uit de nachtmerrie dat ik Gareth Bale was. Toen ik ontwaakte en weer terug op aarde kwam voelde ik weer dat ik in niks het talent van Bale had. Gelukkig maar. Want zelfs Bale zal deze zomer met afgrijzen na de vertoonde kunsten van zijn collega’s kijken en beseffen dat hij dit jaar, over vier jaar en over acht jaar niet op hetzelfde podium aanwezig zal zijn. Je zal Gareth Bale maar zijn…

Op de vraag: Welke speler werd ooit Wereldvoetballer van het Jaar, maar speelde nooit een WK? is het goede antwoord: George Weah.

De vraag is goed beantwoord door: Bart van Asperen


Geen opmerkingen: