donderdag 1 mei 2014

Antwoord vraag 5: De Hand van God

Voor de meeste voetballiefhebbers is het een begrip. De Hand van God. Ofwel het doelpunt van gemaakt werd met de Hand van God. Tijdens het WK van 1986 in Mexico treden op 22 juni Argentinië en Engeland tegen elkaar aan. Het betreft een duel om de kwartfinale in Mexico-Stad. De wedstrijd is vooraf al beladen. Een beladenheid die zijn oorsprong kent in de Falklandoorlog tussen beide landen vier jaar eerder.

In het veld wordt de wedstrijd gekenmerkt door twee belangrijke gebeurtenissen. In alle twee de gebeurtenissen speelt Diego Armando Maradona een hoofdrol. Een solo vanaf eigen helft, waarin hij vier Engelsen en de Engelse doelman verschalkt en vervolgens scoort, wordt nog steeds gezien als één van de mooiste WK-doelpunten ooit. Enkele minuten daarvoor vond echter ook een grote gebeurtenis plaats.

Een door Maradona zelf opgezette aanval wordt door de Engelse verdediging matig verwerkt, maar lijkt een eenvoudige prooi te worden voor de Engelse doelman Peter Shilton. De niet al te grote Maradona zet echter een beetje extra aan en springt met Shilton mee omhoog het strafschopgebied in. Nog steeds zal Shilton de bal makkelijk vangen, ware het niet dat hij tot zijn stomme verbazing ziet dat Maradona hem met zijn vuist beroerd en hiermee het doel in slaat. Shilton appelleert, maar de Tunesische scheidsrechter Ali bin Nasser ontging de handsbal en keurde de treffer goed. Namens Engeland deed Gary Lineker nog iets terug, maar Argentinië plaatste zich voor de halve finale van het toernooi. Een toernooi dat ze later ook zouden winnen.
Na afloop van het duel met Engeland zei Maradona tegen de pers dat de treffer deels met zijn hoofd werd gemaakt en deels met de Hand van God. Al snel denk je dan aan een cryptische verwijzing, maar bij Maradona werkt dat toch anders. Pas in 2006 bekende hij dat het niet de Hand van God was, maar zijn eigen hand.

De uitdrukking Hand van God werd later nog vaak gebruikt in vele verbanden. In 2007 maakte Lionel Messi  in een duel namens Barcelona tegen Espanyol een treffer met zijn hand. De media bestempelde  deze treffer al snel tot de nieuwe Hand van God. Luis Fabiano was in 2010 trefzeker op het WK tegen Ivoorkust nadat hij de bal twee keer met de hand beroerde. Ook dit doelpunt nodigde de media uit om de hand van Luis Fabiano tot de hand van de Almachtige te bestempelen. Ook leuk: In 1998 klopte Engeland de Argentijnen met 1-0. Een snoeiharde strak door het midden geschoten penalty van David Beckham was de enige treffer. U raadt het al. De Engelse media repten uiteraard over ‘The Foot of God’


Aanschouw hier beide historische treffers in één filmpje.

Op de vraag: De Hand van God is voor elke voetballiefhebber een begrip. Welke doelman werd verschalkt door de hand van god? was het juiste antwoord: Peter Shilton

De vraag is goed beantwoord door: Jacob Stenekes


Geen opmerkingen: