woensdag 30 april 2014

Antwoord vraag 4: Het minst presterende gastland

Tot dusver mochten liefst 16 verschillende landen de negentien edities van het WK organiseren (Japan en Zuid-Korea als één land gezien). Frankrijk, Duitsland en Mexico hadden de eer om al twee keer de gastheer te zijn. Meestal werd het WK in Europa georganiseerd (10x), maar ook Zuid-Amerika (4x) heeft het altijd goed gedaan. Midden-Amerika (2x), Noord-Amerika (1x), Azië (1x) en recent Afrika (1x) maken de 19 compleet.

Gastlanden presteren over het algemeen nooit bijzonder slecht op een WK. Zo werden de eerste twee gastheren, Uruguay in 1930 en Italië in 1934, gelijk wereldkampioen. Engeland, Duitsland, Argentinië en Frankrijk evenaarden dat kunstje door de jaren heen. Spelen in je eigen land zal ongetwijfeld een boost geven, daarnaast valt het niet te ontkennen dat zeker in de eerste jaren de organisatie werd uitbesteed aan de sterkere voetballanden.

In de statistieken valt te zien dat elk gastland tot aan 2010 de eerste ronde altijd wist te overleven. Deze traditie werd doorbroken door Zuid-Afrika op het meest recente WK. Zuid-Afrika organiseerde een mooi WK en bracht daarnaast een fris spelend elftal aan de dag. Helaas wist de uiterst ervaren bondscoach Carlos Alberto Perreira niet te voorkomen dat Bafana Bafana na een gelijkspel, een nederlaag en een overwinning derde werd in de poule en de historie in zal gaan als het eerste gastland die de groepsfase (of eerste speelronde) niet wist te overleven.

Op de vraag: Welk gastland was het eerste gastland in de historie die de eerste ronde van het WK niet wist te overleven? Was het goede antwoord: Zuid-Afrika.

De vraag werd goed beantwoord door: Leander van IJk


Geen opmerkingen: