donderdag 10 juni 2021

Eredivisiegangers op het EK - VRAAG 25

Op een groot toernooi spelen tegen een land waar je normaal gesproken je wedstrijden speelt. Het moet je duel haast wel een andere dimensie geven. Enkele buitenlanders die in de Eredivisie speelden kunnen hierover meepraten. Liefst 10 spelers speelden ooit tegen Oranje, terwijl hun broodheer een ploeg uit de Eredivisie was.

Tijdens het eerste EK waar Nederland aan meedeed in 1976 was het voetbal nog beduidend minder internationaal. Ook in 1988, 1992 en 1996 kwam het nog niet voor dat een Eredivisionist de degens met Oranje moest kruisen. De primeur was in 2000.

Gezien de grote enclave Denen in Nederland kan het geen toeval zijn dat het Denen waren die op een EK het eerst tegen Oranje uitkwamen, terwijl ze uitkwamen voor een Nederlandse ploeg. Jan Heintze, Jon Dahl Tomasson en Jesper Gronkjaer verloren met 3-0 van Nederland in de groepsronde, terwijl zij onder contract stonden bij respectievelijk PSV, Feyenoord en Ajax. 

In datzelfde toernooi komt de meest opmerkelijke ploeg naar voren. Dat RKC Waalwijk überhaupt een EK-speler levert is al mooi en dat hij in de historie tegen Nederland speelde maakt het verhaal interessanter. Wat heet, als hij niet even de bal met zijn voet beroerde had Kluivert liefst vier doelpunten tegen de Joegoslaven gemaakt in plaats van de schamele drie. Dejan Govedarica speelde een uitstekend toernooi, maar ging tegen Oranje roemloos ten onder in de kwartfinale tijdens Euro 2000. Het werd 6-1 en Govedarica maakte ook nog een eigen doelpunt.

Tomas Galasek en Zdenek Grygera geloofden hun ogen niet toen ze Arjen Robben naar de kant zagen gaan. We weten natuurlijk precies over welke wedstrijd dit gaat. De Wissel is nog niet benoemd in deze EK-Koortsquiz en we gaan het er ook niet over hebben, maar het bij Ajax onder contract staande Tsjechische tweetal kan wel zeggen dat zij in 2004 getuige waren van de wissel Robben-Bosvelt die volgens de kenners de ondergang inleidde (de Tsjechen bogen een 2-1 achterstand om in een 2-3 overwinning) en 17 jaar na dato in Nederland nog altijd niet onbesproken blijft. 

In hetzelfde toernooi, maar dan in de kwartfinale, trof Oranje opnieuw een Ajacied. Niet de minste, al stond hij toen nog aan het begin van zijn carrière. Zlatan Ibrahimovic kon het verschil niet maken en miste ook nog een strafschop in de noodzakelijk geworden penaltyreeks. Deze gemiste strafschop droeg bij aan de uitschakeling van Zweden, waardoor Nederland dus naar de halve finale ging.

Dit overzicht begon met Denen en eindigt met Denen. Een piepjonge Christian Eriksen van Ajax mocht in de basis starten tegen Oranje in 2012. De eerste wedstrijd in de groepsronde. Ook AZ-back Simon Poulsen deed mee. De Denen versloegen de vicewereldkampioen met 1-0 door een doelpunt van Michael Krohn Dehli (die ook een Eredivisieverleden kent, maar op dat moment voor Brondby IF uitkwam) wat het startsein was voor een dramatisch toernooi voor Oranje. Ook Lasse Schone viel nog in. Hij speelde op dat moment voor NEC.

Voor het komende EK geen Denen te verwachten met een Eredivisiecontract (wel een paar met een eredivisieverleden als Kasper Dolberg, Nicolai Boilesen en natuurlijk Eriksen). Wel zijn er zes buitenlandse eredivisiespelers in de selectie opgenomen. Feyenoord is hofleverancier met Robert Bozenik (Slowakije) en Orkan Kökcü (Turkije). Eerstgenoemde heeft Thomas Suslov (FC Groningen) als teamgenoot. Verder zien we de Zwitser Yvon Mvogo (PSV) en Thomas Lam (PEC Zwolle) wellicht ook nog schitteren op het hoogste Europese podium. Michal Sadilek rekenen we ook nog mee. Als huurling van Slovan Liberec staat hij nog wel degelijk onder contract bij PSV en maakte hij afgelopen seizoen zelfs nog minuten. Opmerkelijk is dat hij bij de selectie van Tsjechie zit, maar nog nooit een duel speelde.

Op de vraag, wat is de overeenkomst tussen onderstaande spelers was het goede antwoord: Thomas Suslov, Robert Bozenik, Orkan Kökcü, Yvon Mvogo, Thomas Lam en Michal Sadilek zijn als buitenlanders die onder contract staan in de Eredivisie actief op het EK.
De vraag werd goed beantwoord door: Stefan Meijerink

Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Deze Eredivisiespelers zien we deze zomer op het EK

Geen opmerkingen: