dinsdag 8 juni 2021

7 Oranje EK-records - VRAAG 23

Morgen trappen Italie en Turkije het EK voetbal af en zondag begint het spektakel voor het Nederlands Elftal. Hoe Nederland het ook gaat doen, historie wordt er altijd geschreven. Even een paar historische feitjes op een rij, die al dan niet gebroken kunnen gaan worden.

De jongste Nederlandse EK-deelnemer ooit
Ryan Gravenberch is 19 jaar en daarmee het jongste selectielid van de Nederlandse equipe. Negen jaar gelden was dit Jetro Willems die met 18 jaar en 17 dagen zijn opwachting maakte voor zijn eerste EK-duel (Denemarken in de eerste groepsronde. 0-1 nederlaag). Willems nam daarmee het record van jongste EK-speler ooit over van Enzo Scifo. Ryan Gravenberch kan dit record niet breken, dus de jongste Nederlandse EK-deelnemer zal Willems ook de komende vier jaar nog blijven. Dat het record wel gebroken gaat worden is niet uit te sluiten, want naast een Pools talent (Kacper Kozlowski) is ook het Engelse talent Jude Bellingham van de partij. Zij zijn nog onder de 18 en zeker laatstgenoemde heeft goede kaarten minuten te gaan maken.

Dennis Rommedahl - Jetro Willems 20120609

De oudste Nederlandse EK-deelnemer ooit
Hier gaat vrijwel zeker een record sneuvelen. Arnold Mühren was 37 jaar en 23 dagen toen hij de pass gaf waaruit Marco van Basten Nederland met zijn welbekende volley naar de eindzege van het EK 1988 schoot. Hij is daarmee de oudste Nederlandse EK-deelnemer ooit. Die titel gaat hij waarschijnlijk kwijtraken, want als Maarten Stekelenburg minuten gaat maken gaat hij dat stokje als 38-jarige over nemen van Mühren. Als Stekelenburg de oudste speler ooit wil worden op een EK, moet hij zijn carriére nog vier jaar verlengen. De Hongaarse doelman Gabor Kiraly is met 40 jaar en 86 dagen sinds 2016 in het bezit van dit record.

De grootste zege
Liefst 18 keer sloot Oranje een EK-duel winnend af (inclusief een na strafschoppen gewonnen duel). Soms eenvoudig (denk aan de legendarische overwinningen op Italië en Frankrijk in 2008 die respectievelijk in 3-0 en 4-1 eindigden) en soms zwaarbevochten (de 1-0 tegen Ierland met de lucky kopbal van Wim Kieft of de 1-0 tegen Tsjechië in 2000 zijn hier mooie voorbeelden van). De grootste overwinning boekten we ook in 2000. In de achtste finale speelde Oranje Joegoslavië compleet weg. Het werd 6-1 met onder meer een hattrick van Patrick Kluivert. Een positivo zou kunnen zeggen dat tegenstanders als Noord-Macedonië en Oostenrijk zich lenen om dit record te verbreken. De realisten weten dat er dan nog een hoop moet gebeuren.

De grootste nederlaag
Tegenover 18 zeges staan, inclusief drie na strafschoppen verloren duels, 13 verliespartijen. De grootste nederlaag kende wonder boven wonder ook nog een goede afloop. Toen Engeland in 1996 met 0-4 voorstond redde Patrick Kluivert de dag door de 1-4 te maken. Dat doelpunt zorgde dat Nederland net boven Schotland eindigde en de kwartfinale haalde, maar neemt niet weg dat de 1-4 de grootste EK-nederlaag uit de oranjehistorie is. Als dat record deze zomer wordt aangescherpt is er iets goed misgelopen.

De langste winstreeks
Het zal niet verbazen dat de grootste rij overwinningen van Nederland tijdens de meest succesvolle EK-campagne tot stand kwam. Tijdens het EK '88 ging het eerste duel tegen de Sovjet Unie nog verloren, maar daarna werd achtereenvolgens Engeland, Ierland, Duitsland en alsnog de Sovjet Unie verslagen. Vier jaar later werd Schotland met 1-0 verslagen en dat maakt 5. Het 0-0 gelijkspel tegen het Gemenebest der Onafhankelijke Staten beëindigde deze sterke serie. Tijdens Euro2000 leek Nederland de serie te evenaren, totdat Italië na strafschoppen in de halve finale te sterk was en Oranje op 4 bleek steken. Mocht Oranje dit EK de winstreak evenaren dan is dit goed nieuws, want dan staan we in de halve finale. Mochten we die winnen dan is een nieuw record gevestigd. En ach, laten we dan de finale ook maar gewoon winnen.

De langste verliesreeks
Geen ups, zonder downs. Mocht u zich al een paar jaar niet zo lekker voelen, dan komt dit omdat we al jaren in de langste verliesreeks allertijden van Oranje zitten. Die begon in 2008. Na de derde groepsronde (met een 2-0 zege op Roemenië) verloor Oranje in de kwartfinale van Rusland. Daarna werd in 2012 liefst drie keer verloren. Het brengt het totaal op 4. Daarvoor had Oranje nooit vaker dan twee keer achter elkaar verloren en dat kwam slechts één keer voor (1996, Engeland en Frankrijk). Als echt alles misgaat dit EK dan kan deze reeks uitgebreid worden naar 7 verliesduels op rij. Maar laten we er voorlopig vanuit gaan dat Oekraïne, Oostenrijk en Noord Macedonie daar niet toe in staat zijn.

De meeste goals op een EK
Het zal niet verbazen dat Nederland het meest aantal doelpunten maakte op het EK waarin ook de grootste zege werd geboekt. 6 van de in totaal 13 oranje gekleurde doelpunten van het EK in 2000 werden gemaakt in dat bewuste duel met Joegoslavië. Nederland maakte nooit meer doelpunten tijdens een EK. Ter vergelijking: In 1988 werd tijdens het gewonnen EK slechts 8 keer gespeeld (in totaal vijf duels). Het is overigens net niet voldoende voor een record. Frankrijk maakte in 1984 liefst 14 doelpunten en is daarmee nog altijd recordhouder.

Op de vraag: Welke Nederlandse speler is de jongste speler die ooit op een EK speelde en van wie nam hij destijds dit record over? (Achternamen voldoen en degene die als eerste beide namen genoemd heeft krijgt een punt) was het juiste antwoord: Jetro Willems en Enzo Scifo
Het goede antwoord kwam van: Maurice Kok

Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Geen opmerkingen: