dinsdag 1 juni 2021

De 6 Oranjekeepers op een EK (en een bruggetje naar een andere EK-keeper) - VRAAG 16

In 9 eindtoernooien speelde Oranje liefst 35 duels waarin er 102 spelers werden gebruikt. Slechts zes daarvan waren een doelman. Het antwoord op hoe dit zich verhoudt tot andere landen moet ik u schuldig blijven.

Van der Sar Oranje
Edwin van der Sar keepte 16 EK-duels voor
Oranje en is daarmee veruit
koploper.

Al is een kleine blik op het lijstje voldoende om te weten waar de oorzaak ligt. Edwin van der Sar keepte in 1996, 2000, 2004 en 2008 en gaf in die periode al dan niet gedwongen slechts tweemaal zijn positie onder de lat af. Sander Westerveld mocht drie wedstrijden spelen in 2000. Alhoewel, dat is wat overdreven want zijn invalbeurt tegen Denemarken duurde niet veel langer dan een minuut, maar tegen het net als Nederland al geplaatste Frankrijk mocht hij de derde groepswedstrijd blijven staan.

Aansluitend mocht hij ook in de kwartfinale nog enkele minuten meedoen, omdat Van der Sar nadat hij geblesseerd was geraakt tegen de Denen ietwat gespaard werd. De wissel tegen de Joegoslaven vond plaats bij een 4-0 voorsprong, wat het risico niet heel groot maakte. Westerveld zag zijn ploeggenoten uitlopen naar 6-0, maar moest vervolgens ook een keer zelf vissen, nadat hij dit ook al tweemaal moest doen tegen de Fransen.


Wat dat betreft was het EK2000 vrij uniek. Nederland kreeg drie tegentreffers en in allede keren stond Van der Sar, niet op doel. In de strafschoppenserie in halve finale tegen Italië liep het minder voor Van der Sar (met de eerste vernedering á la Panenka sinds Sepp Maier), al hebben we dat duel collectief verdrongen.


Stekelenburg mocht ook eenmaal de stand-in zijn van ‘Sar’. Oranje was in 2008 al geplaatst na weergaloze zeges op Frankrijk en Italië toen Stekelenburg in het derde duel tegen Roemenie de honneurs waar mocht nemen (2-0 zege). Vier jaar later kon Stekelenburg in drie groepsduels tegen Denemarken, Duitsland en Portugal niet voorkomen dat Oranje uitgeschakeld werd. Tussendoor was hij overigens wel een sterkhouder in de succesvolle WK-campagne van 2010.


Piet Schrijvers was in 1976 de eerste Nederlander die als doelman acte de presence gaf op een Europees Kampioenschap.  Het was zowel in 1976 als 1980 een weinig succesvol. In 1980 moest hij zich in de openingswedstrijd tegen de Grieken laten vervangen door Pim Doesburg. 


De meest succesvolle doelman moet toch Hans van Breukelen zijn. Althans, hij was de enige doelman die namens een Oranje eindzege mocht noteren. Daarnaast viel het ook cijfermatig valt het niet tegen, zoals u hieronder kunt zien. Afhankelijk van welke criteria je hanteert kunnen we nog een behoorlijke boom opzetten wat betreft het verhaal welke Oranjekeeper het meest succesvol was. Maar dat gaan we niet doen. Waarom zouden we? Het is namelijk nu aan Cillessen, Stekelenburg of Krul.Op de vraag: Welke doelman die ooit op een EK actief was zoeken we bij het zien van de bovenstaande vier afbeeldingen was het antwoord: Ricardo Pereira
Het goede antwoord kwam van: Matthieu van Dijke
Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Geen opmerkingen: