maandag 7 juni 2021

De 8 hattricks die op een EK gemaakt werden - VRAAG 22

Zelf dacht ik dat de lijst met spelers die een hattrick hebben gemaakt op een EK groter zou zijn, maar niets blijkt minder waar. Slechts acht spelers wisten drie keer te scoren op een EK-eindronde. Een unieke prestatie, zonder meer. Al draagt elke hattrick zijn eigen signatuur natuurlijk.

6423 Lothar Matthäus
Het moest het feestje van Der Lothar worden,
maar de grote held van de wedstrijd werd
hattrick hero Sergio Conceicao

Wat zoals op wel meer lijstjes opvalt is dat Nederland ook hier weer redelijk goed vertegenwoordigd is. Niet alleen in positieve zin helaas, blijkt te zien aan de hattrick van Klaus Allofs, waar we het tijdens deze quiz al eerder over hadden. Gelukkig is het niet alleen maar negatief. Twee keer stond er een Nederlander drie keer op het bord. Marco van Basten had de vaderlandse primeur in 1988, toen in de groepsronde the founders of Football werden verslagen. Het was een broodnodige zege voor Oranje. Patrick Kluivert schaarde zich bij Van Basten. 12 jaar later maakte hij drie treffers tegen Joegoslavië. Een knappe prestatie in een historische 6-1 zege. Kluivert leek zelfs de eerste speler te zijn die vier doelpunten in één duel maakte, maar helaas voor hem werd de vierde treffer toegeschreven aan Joegoslaaf Dejan Govedarica (Speler van RKC). Een eigen doelpunt inderdaad.


Het zal u niet ontgaan zijn dat één persoon twee keer op deze lijst staat. Michel Platini is nog altijd de enige speler die twee hattricks wist te maken tijdens één eindronde. Sterker nog, hij deed dit in drie dagen. Met onder meer een kopbal en een strafschop hielp hij de Belgen verpulveren en drie dagen later was hij de grote man in de zege op Joegoslavie. Platini werd niet geheel verrassend topscorer van het toernooi dat Frankrijk ook nog eens wist te winnen.


Naast de Nederlanders zijn ook de Duitsers alom aanwezig in onderstaand lijstje. De allereerste hattrick op een EK ooit staat gelijk bol van de bijzonderheden. Dieter Müller is de eerste speler ooit die een hattrick maakte op een EK, tevens de enige die dat ooit wist te doen als invaller en hij gebruikte daarvoor naast de reguliere speeltijd ook nog de verlenging. De eerste hattrickmaker was dus een Duitser en de tweede dus ook, namelijk de al vaker gememoreerde Klaus Allofs. Maar zelfs voor de oosterburen niet louter positieve herinneringen als het gaat om hattricks. Lothar Matthaus speelde zijn 150e en laatste interland voor Duitsland. Het moest zijn wedstrijd worden. Portugal won echter met 3-0 en grote ster van de dag werd Sergio Conceicao. Die met zijn hattrick Lothar Matthaus in rouw dompelde in wat de laatste werdstrijd van zijn carriére zou blijken.


Het is blijkbaar niet makkelijk om een hattrick te maken op het hoogste Europese niveau. In 2012 en 2016 lukte het namelijk geen enkele speler. De laatste was David Villa. In de groepsfase van 2008 drukte hij driemaal trefzeker af tegen het Rusland van Guus Hiddink in een 4-1 zege. Voor de scherpschutters ligt er dus een prachtige uitdaging het komende toernooi. 


EK

Ronde

Duel

Uitslag

Speler

1976

Halve Finale

Joegoslavie - West Duitsland

2-4

Dieter Müller

1980

Groepsronde

West Duitsland - Nederland

3-2

Klaus Allofs

1984

Groepsronde

Frankrijk - Belgie

5-0

Michel Platini

1984

Groepsronde

Frankrijk - Joegoslavie

3-2

Michel Platini

1988

Groepsronde

Engeland - Nederland

0-3

Marco van Basten

2000

Groepsronde

Portugal - Duitsland

3-0

Sergio Conceicao

2000

Kwartfinale

Nederland - Joegoslavie

6-1

Patrick Kluivert

2008

Groepsronde

Spanje - Rusland

4-1

David Villa


Het zit erop. Het shirt met nummer 10 kan en gaat letterlijk uit. In de verte starend hoort hij het gemor van het publiek. Hij en zijn landgenoten op het veld zijn weggehoond, nadat ze de minieme kans die er nog lag richting de volgende ronde allesbehalve gegrepen hadden. Het werd een grote nederlaag. En de spotlights die hij met deze staat van dienst verdiend zou hebben zijn niet op hem gericht, maar op de uitblinker bij de tegenstander. 150 interlands, maar de laatste eindigt in mineur. Op naar de catacomben, waar naar verluidt zijn ploegmakkers met elkaar op de vuist zijn gegaan....

Op de vraag: Wie de 150e interland speelde zal iedereen ongetwijfeld weten, maar welke speler stal de show in de wedstrijd waarover het fragment hierboven gaat? was het goede antwoord: Sergio Conceicao.
Het goede antwoord kwam van: Stefan Meijerink

Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina
Geen opmerkingen: