vrijdag 5 augustus 2022

Robert IJntema winnaar Tourpoule 2022

Een bekende naam. Dat mag wel gezegd worden van de winnaar van de Tourpoule die zijn tiende editie kende dit jaar. Al moet die bekende naam wel in perspectief geplaatst worden, want waar de Hendrie Schrijft Tourpoule in zijn hoogtijdagen nog een kleine 30 deelnemers kende is dit aantal inmiddels behoorlijk gereduceerd. Neemt niet weg dat Robert IJntema trots zal zijn op zijn zijn titel, die hij voor het eerst sinds 2019 weer in zijn bezit heeft.

Robert IJntema wint Tourpoule 2022

De tactiek van Robert was duidelijk. Wachten tot de rest de strategie bepaald heeft en op het laatste moment toeslaan. Een keer dreef hij deze tactiek zo ver door dat hij iets te laat schakelde, maar zelfs dat bracht een eindzege niet in gevaar. 

De eerste reactie van IJntema was kort maar krachtig. Hij fietste hard weg en blies vier keer op een feestelijk fluitje. Richard de Vries, de nummer twee van het podium reageerde sportief, al vroeg hij nog wel even waar hij protest kon indienen. Maurice Kok completeerde het podium en sloeg zichzelf op de borst met zijn Gerraint Thomasachtige eindklassering. 

De speciale prijzen gingen naar Renske Schut (Tour Femini: 'Deze won ik vorig jaar nog met behoorlijk wat meer punten'), Jack Kombrink (Superstrijdlust: De keus voor Kamil Gradek leverde geen punten, maar wel enorm veel waardering voor zijn strijdlust op) en Cees van Vugt (Rode lantaarn: 'Op basis van alfabetische volgorde eis ik de rode lantaarn op'). 

IJntema krijgt zijn derde plek in de Hall of Fame. Dat is geen unicum, maar hij is wel de eerste die dit bereikt met drie Tourpoulezeges. Tevens mag IJntema de rest van zijn leven aan zijn kinderen en kleinkinderen vertellen dat hij de tiende editie van de Tourpoule won (een editie die overigens begon met een sympathieke quiz). 

De organisatie van de Tourpoule gaat zich de komende maanden beraden of de Tourpoule naar tien edities nog voortgezet gaat worden en in welke vorm dit gaat gebeuren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Eindstand Hendrie Schrijft Tourpoule 2022Alltime Score Hendrie Schrijft Tourpoule 2022

 

donderdag 30 juni 2022

Tourpoule 2022

Het is weer zover. Na vijf bescheiden quizvraagjes (klik) is het nu de beurt aan de voorspellers. Als morgen de renners van start gaan in Kopenhagen start daarmee direct ook de tiende editie van de Tourpoule. Het is altijd even wat werk, maar ik heb er heel veel zin in.

Omdat ik een behoorlijk deel van de Tour op vakantie ben volgt er een wat uitgeklede versie en wordt de puntentelling bijgehouden in mijn inmiddels beruchte zwarte boekje met een ingenieus turfsysteem.

Dagelijks voorspellen we alleen de winnaar van de rit (voor twee punten) en een ongekend goed in elkaar stekende, maar vaak ver gezochte benaderingsvraag (voor 1 punt). Uiteraard zal ik ervoor zorgen dat de gestelde vragen regelmatig de gewenste fouten bevatten en kunt u erop rekenen dat eventuele beslissingen vanuit de jury als gebruikelijk op z'n minst dubieus zullen zijn. 

Even wat hot takes van mijn kant: Het wordt een onwaarschijnlijke Tour. Alles is er op ingericht dat de favorieten snel onderuit geschoffeld worden. Was in 2014 ook zo en toen lagen favorieten als Froome en Contador er snel uit (Wat overigens niet ten goede kwam van de kwaliteit van de Tour. In de tweede rit, een waaierrit op een Deense brug, worden al grote verschillen gemaakt. Ik voorspel 5 Nederlandse ritzeges, waarvan één keer Fabio Jakobsen op de Champs Elysees. Sagan wint geen enkele rit. Froome is matig in het klassement, maar laat minimaal één huzarenstukje zien. Maar vooral: Zowel Roglic als Pogacar (de laatste gaat in de kasseienrit keihard onderuit en houdt daar de hele Tour last van) winnen de Tour niet. Ga daar maar eens overheen :-) 

Maar daar draait het allemaal niet om. Het gaat om De Tourpoule.

Wie wint de 10 editie van de Tourpoule? Wie wordt de opvolger van Stefan Meijerink?

Nog even de statistieken voor de liefhebbers.

Eindstand 2021

De alltime score tot dusverzaterdag 25 juni 2022

10 jaar Tourpoule


Geloof het of niet, maar het is al weer tien jaar geleden toen ik vanuit een luie stoel de eerste rit van de Tour de France in Corsica aan het kijken was. Op Facebook plaatste ik een berichtje met de vraag wie er zou kunnen winnen. Er kwam veel reactie. Niet veel later vergaarde Arjan Hoeksma het eerste punt en de Tourpoule was geboren. 

De Tourpoule ontwikkelde zich verder. De vragen werden leuker, de edities werden spannender. Elke Tourpoule kende zijn verhaal. De gouden pik van Bennie Kiers, de glazen bol van Patrick van Riel en de laatste prolongatie van Stefan Meijerink. De fouten van de quizmaster waren vermakelijk en leiden vaak tot evenveel consternatie als plezier. 

Voor je het weet zijn we 9 edities en 7 winnaars verder. U kan ze allemaal vinden in de Hall of Fame. Er is een kleine community ontstaan van wielrenliefhebbers die elk jaar met alle plezier meedoen. Het maakt de Tour de France net iets spannender. Of zoals ik zelf vaak zeg: Ik verwacht deze week een telefoontje van Pogacar of Roglic met de vraag: Ga ik winnen dit jaar? 


Dit jaar dus de 10e editie. De poule zelf zal enigszins uitgekleed zijn. De quizmaster moet ook vakantie vieren en dat is toevallig een groot deel van dit jaar tijdens de Tour de France. Om niet met 35 graden en spelende kinderen een groot deel van de dag aan de rekentafel te zitten kies ik voor een makkelijke versie. Maar niet getreurd. De 10 editie gaat niet zomaar voorbij. 

Morgen start namelijk een quizronde. Tot aan de start volgende week. De voortgang is te vinden op Hendrie Quizt. Het niveau is voor vele van jullie waarschijnlijk basiskennis, maar ik heb mijn best gedaan.