zaterdag 22 mei 2021

De knie van Andersen - VRAAG 6

Er is een foto van mij waarbij een vijfjarige ik bij een neef op schoot zit. Beide hebben we onze mooie driekleur op de wangen geschminkt en zijn we verder behoorlijk oranje uitgedost. Het is 22 juni 1992. Enkele uren voor de aftrap van Nederland tegen Denemarken. De halve finale van het Europees Kampioenschap in Zweden. 

De knie van Hendrik Andersen
De Knie van Henrik Andersen
Natuurlijk weet ik niet veel meer te herinneren van die dag, maar met terugwerkende kracht weet ik dat er weinig twijfel is die dag. De moeilijke hobbels zijn eigenlijk eerder het toernooi al genomen en veel topfavorieten zijn al geëlimineerd. Het duel met Denemarken wordt bijna gezien als een formaliteit. De Duitsers zouden in de finale nog weleens moeilijk kunnen gaan doen, maar anderzijds: Die zijn in de poulefase vrij eenvoudig door Oranje aan de kant gezet. Wat hadden we te vrezen?


Zwarte koffie en Oranje tranen. Dat waren de ingrediënten aan de ontbijttafel.


Eerlijk gezegd heb ik niks gezien van het hele duel. Deze jongen, die toen dus nog een jongetje was, werd keurig op tijd in bed gestopt zodat de grote mensen hun handen vrij hadden om met chips en bier Oranje de EK-finale zien te gaan halen.  Pas toen Youtube zijn intrede deed is er ergens een moment geweest dat ik er voor ben gaan zitten. De afloop wist ik toen uiteraard allang.


De volgende dag ging het aan de ontbijttafel namelijk niet over de EK-finale. Het liefst werd de wedstrijd tegen Denemarken zo snel mogelijk vergeten. Nederland kwam twee keer terug van een achterstand en moest via strafschoppen de finale zien te halen. Peter Schmeichel pakte echter uitgerekend de strafschop van nationale held Marco van Basten. De EK-droom spatte daarmee uiteen. Zwarte koffie en Oranje tranen. Dat waren de ingrediënten aan de ontbijttafel.


Er zou een Deense speler op de grond gelegen hebben die terwijl hij naar zijn knie keek de bult op dit gewricht steeds groter zag worden.


Maar de ontbijttafel had nog een luguber ingrediënt.. En dat weet ik nog precies. Er zou een Deense speler op de grond gelegen hebben die terwijl hij naar zijn knie keek de bult op dit gewricht steeds groter zag worden. ‘Marco van Basten kon er niks aan doen’, was het oordeel tussen een broodje hagelslag en salami door. De beelden jaren later terugkijkend denk ik dat dit klopt en dat Marco van Basten per ongeluk een horrortackle veroorzaakte waar de VAR vandaag de dag zijn handen nog vol aan zou hebben gehad.


De Deen, Henrik Andersen, werd hyperventilerend van het veld gedragen. Een paar dagen later zag hij zijn teamgenoten Duitsland verslaan en Europees kampioen worden. Hij weet dan al dat zijn carrière op het spel staat doordat zijn knie gebroken is. Hoewel een toptransfer naar Sampdoria afketst kan Andersen zijn profcarriére wel voortzetten. Hij hoorde nooit meer iets van Marco van Basten lees ik later. Dat staat hem niet netjes, maar anderzijds: Zou Van Basten zelf van al die spelers die zijn enkels in de loop der jaren aan gort hebben getrapt ooit een fruitmandje hebben gekregen?


Kwam hij bewust wat te lomp in? Of kwam hij wat onhandig terecht met zijn voet? Van het gezicht van Marco van Basten is het niet te lezen. Wel moet hij net als miljoenen geschrokken kijkers voor de televisie hebben gezien dat de bult op de knie van de man die nu na een charge van hem hyperventilerend het veld afgedragen wordt elke seconde leek te groeien. Schrikken, dat zeker. Ook voor hem. Maar nu door. Werk aan de winkel. Er moet nog een achterstand weggewerkt worden.


Op de vraag: Over de knie van welke tegenstander van Marco van Basten gaat dit? was het juiste antwoord: Henrik Andersen Het goede antwoord werd gegeven door: Renske Schut

Klik hier voor de EK-Koortsquiz Pagina

Geen opmerkingen: