donderdag 20 mei 2021

De hattrick van Klaus Allofs - VRAAG 4

Het EK van 1980, dat gehouden werd in Italië, is in Nederland niet het meest besproken EK. Het feit dat het behoorlijk aan succes ontbrak zal daar aan bijgedragen hebben.

Na het succesvolle WK van 1978, waarin door Nederland zilver veroverd werd, kon Nederland in Italië twee jaar later niet bekoren. Overigens een opmerkelijk patroon dat in 1976 (na de finaleplaats in 1974) en veel later in 2012 (na wederom een finaleplaats op het WK in 2010) ook terug te vinden is. Al zou je ook kunnen zeggen dat deelname aan een toernooi waarvoor slechts acht Europese landen zich kunnen plaatsen een prestatie op zich is. 

Het Europees Kampioenschap begon echter nog wel bemoedigend. Een strafschop van Kees Kist bezorgde Oranje een 1-0 zege in Napoli tegen de Grieken. De volgende horde was West-Duitsland. Ook toen al van een andere orde dan de Grieken. 


Het werd dan ook geen feestje en de Duitsers boden de gelegenheid om een schuldige aan te wijzen. Zijn naam was Klaus Allofs. Als we aan onze Duitse tegenstander op voetbalgebied denken komt deze naam maar zelden bovendrijven. Liever wordt er gememoreerd aan Gerd Müller en Paul Breitner. Of desnoods aan Lothar Matthaüs en Rudi Völler. Klaus Allofs heeft echter ook een behoorlijke duit in het zakje gedaan.


Ook de Duitsers hadden een zege op zak tegen de Tsjechoslowaken en wilden tegen Nederland een grote stap zetten richting de groepswinst. Destijds nog de enige manier om in de finale te komen. De missie zou slagen Na twintig minuten schoot Allofs op de paal en onbedoeld gaf hij zichzelf daarmee een goed uitgekiende assist. De rebound kwam namelijk zo mooi voor zijn voeten dat hij hem zo in het lege doel van Piet Schrijvers kon schuiven. In de tweede helft kwam Allofs pas echt op stoom. Zijn medespelers boden hem dan ook alle kansen. Het leidde in de 60e minuut tot zijn tweede treffer en in de 66e minuut maakte Allofs met zijn knie de hattrick compleet.


Nederland kwam nog knap in de buurt van een comeback via John Rep uit een strafschop en Willy van de Kerkhof. Het bleek echter niet genoeg. De Duitsers wonnen en zouden na een gelijkspel tegen de Grieken een wedstrijd verder ook de finaleplaats veiligstellen. Een finaleplek die ze overigens ook zouden verzilveren. De West-Duitsers zouden Italië als Europees Kampioen verlaten. Nederland zou moeten winnen van de Tsjechoslowaken om de troostfinale te halen. Dit lukte niet. Een 1-1 gelijkspel betekende dat de Tsjechoslowaken, op basis van een beter doelsaldo, voor de derde plek mochten strijden.


En Klaus Allofs? Die scoorde niet meer tijdens het betreffende EK, maar zijn drieklapper tegen Oranje zorgde er wél voor dat hij als topscorer van het toernooi Italië zou verlaten. In 2015 liet hij tegenover Nederlandse media nog eens optekenen dat hij ‘zijn hattrick tegen Oranje geweldig vond’ en dat hij ‘met weemoed aan deze interland terug denkt’. Elk ander antwoord zou gelogen zijn, lijkt mij.


Noot: Na de hattrick van Klaus Allofs duurde het een kleine 45 jaar voordat er weer een hattrick gemaakt werd tegen het Nederlands Elftall. Op 24 maart 2021 In het WK-kwalificatieduel tegen Turkije werd doelman Tim Krul drie keer gepasseerd door Burat Yilmaz. Maar laten we het daar inderdaad maar even niet over hebben.Voor de duidelijkheid: Linksboven ziet u Piet Schrijvers, de man die drie keer (linksonder) verschalkt werd door Klaus Allofs in een shirt van het Duitse voetbalelftal (Rechtsboven. Eén van de treffers maakte hij met behulp van de doelpaal (rechtsonder)


Op de vraag: Welke speler zoeken we bij het zien van bovenstaand plaatje, was het goede antwoord: Klaus Allofs

Het goede antwoord werd gegeven door: Floris de Jonge

Klik hier voor de EK-Koortsquiz PaginaGeen opmerkingen: