maandag 31 mei 2021

Sommeren '92 - VRAAG 15

Dannebrog IMG 8692

Voor de echte voetbalfans zijn films over voetbal vaak tegenvallers. Zelf kijk ik ze in ieder geval maar zelden. Mijn aandacht werd echter toch getrokken door recensie in Voetbal International over een speelfilm over het Deense voetbalsprookje van 1992 genaamd Sommeren ‘92. De term voetbalsprookje wordt vaak gebruikt als het om verrassingen in het voetbal gaat, maar de film maakt duidelijk dat deze term maar zelden zo goed gedekt heeft als bij de Denen die in Zweden 29 jaar geleden de Europese titel pakten.

Daar waren een paar behoorlijke ingrediënten voor beschikbaar gesteld. Allereerst de bondscoach. Richard Möller Nielsen was alles behalve voorbestemd. Sterker nog, hij was al afgezegd. Men wilde een buitenlander. Met een frisse kijk op voetbal. Een min of meer mislukte blogger uit Nederland die een quizje leidt waar een mannetje of 8 aan meedoen had vermoedelijk meer kans gemaakt dan Möller Nielsen, maar curieus genoeg kwamen ze na vele omzwervingen toch nog bij hem uit. Möller Nielsen blijkt weliswaar een voetbalgek met verstand van het spelletje, maar vooral een opmerkelijk figuur die slecht is met mensen en in een persconferentie een voetbalelftal met het stalen corset van zijn oma vergelijkt, waarin de spelers de metalen staafjes zijn (ik ben nog druk aan het verifiëren of het waar is, maar kan het zelden vinden).


Maar waar iedereen bang voor is: Möller Nielsen faalt en plaatst zich niet voor het EK in Zweden. Het brengt ons gelijk bij het volgende element van het sprookje. De Joegoslaven, die zich wel plaatsen ten koste van Denemarken, werden uitgesloten van deelname door EU-sancties, waarna de Denen last-minute toch een uitnodiging kregen. De Deense voetballers werden door Möller Nielsen zogezegd van ‘het strand getrokken’. Al is dit in latere verhalen terecht genuanceerd. 


Wat volgt is een waanzinnig verhaal, waarin de Denen slecht starten, maar zich ternauwernood voor de halve finale plaatsen. Daar treffen ze de regerend Europees kampioen en topfavoriet voor de eindzege: Het Nederlands elftal. Ook die wordt verslagen en het is 29 jaar na dato echt geen spoiler meer: In de finale verliest ook regerend wereldkampioen Duitsland van de Denen die zich als ‘campingelftal’ laten kronen tot de meest verrassende kampioen in de Europese voetbalgeschiedenis.


In de achtergrond speelt daarin onder meer nog het verhaal van Brian Laudrup, die samen met zijn broer Michael Laudrup bedankte voor het Deens Elftal onder Möller Nielsen, maar zich voor het EK toch beschikbaar stelde. Veel heftiger is die van Kim Vilfort. Hij verlaat voor het beslissende duel in de groepsfase tegen Frankrijk (niemand dacht dat de Denen via Frankrijk alsnog de volgende ronde zouden halen) het team om naar zijn aan leukemie lijdende dochtertje te gaan. Komt toch terug als de volgende ronde gehaald wordt en scoort vervolgens in de finale. De rillingen lopen over het lijf als je hoort dat zijn dochter niet heel lang naar het toernooi komt te overlijden.


Dat alles bij elkaar opgeteld maakt het Deense voetbalsprookje niet te evenaren en Sommeren ‘92, dat overigens al uitkwam in 2015, weet het geweldig te vangen op beeld. De Deenstalige film wisselt echte beelden af met gespeelde scenes, waarin bondscoach Möller Nielsen en sterren als Brian Laudrup of Peter Schmeichel goed vertolkt worden. Voor de Nederlandse voetbalhelden is het een leuke bijkomstigheid dat er echte beelden van Marco van Basten, Ronald Koeman en Hans van Breukelen in de film voorkomen. Al is het einde voor de Nederlandse voetballiefhebber niet al te fijn natuurlijk. Ook De Knie van een paar dagen geleden ziet u nog terug. 


Om in de sfeer te komen voor een EK zou ik zeker anderhalf uur uittrekken om dit filmpje, gewoon op Netflix, te bekijken.


Op de vraag: Welke bondscoach vergeleek volgens de overlevering zijn selectie ooit met het ‘stalen korset van zijn oma, waarbij zijn spelers de staafjes zijn’? was het goede antwoord: Richard Möller Nielsen.

De vraag werd goed beantwoord door: Stefan Meijerink


Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Geen opmerkingen: