donderdag 23 juli 2020

Boekenwurm Vakantiespecial

Dit artikel had natuurlijk veel eerder online moeten komen, maar het kwam er maar niet van. Inmiddels bent u waarschijnlijk al lang en breed op vakantie en heeft u uw boeken allang gekozen. Toch wil ik de boeken die ik lees en vervolgens traditioneel op dit blog vermeld u niet onthouden. Ik herhaal eerdere keer weer: Ik ben geen recensent, maar lees wel graag boeken. Ik kwam er achter dat het een diverse boekenkast is het eerste deel van het jaar.

Emotionele intelligentie in de praktijk - Daniel Goleman (Klik)
Frank Wormuth kennen we eigenlijk vooral als trainer van Heracles Almelo. In een interview met VI ging het even niet alleen over spelsystemen en doorschuivende centrale verdedigers, maar over emotionele intelligentie. Lang verhaal kort: Bovenstaand boek had het leven van Frank Wormuth drastisch veranderd. Nu was ik zelf niet op zoek naar een drastisch veranderd leven, maar ik was wel nieuwsgierig. Een paar dagen later lag het (gezien de wachttijd overigens vrij populaire boek) klaar in de bibliotheek. Mijn leven is behalve wat opgedane kennis over het onderwerp nauwelijks veranderd. Droge kost, maar ik heb het wonder boven wonder toch uitgelezen, omdat er voor ik het wist nog een aantal bruikbare tips tussen zaten die in het werkende leven zomaar toegepast konden worden. Heb ik er toch nog iets aan gehad.
Geschikt voor vakantie? Nee, verre van. Buiten je vakantie ook niet trouwens. Eerder het schoolvoorbeeld van een boek die je niet in je vakantie gaat lezen. Of je moet na de vakantie een studie willen beginnen in de psychologie, maar zelfs dan weet ik niet of ik dit boek aan ga raden in je kostbare vrije tijd.

Marco van Basten - Edwin Schoon - BastaMarco van Basten - Basta - Edwin Schoon (Klik)
U begrijpt dat dit een waanzinnige overgang is geweest. Van Daniel Goleman naar een doorsnee voetbalboek. Vaderlands voetbalheld van weleer en tweevoudig 's werelds beste voetballer Marco van Basten kondigde in 2019 het boek aan met de boodschap dat hij niemand zou sparen. Echte afrekeningen heb ik niet gelezen in het boek. Het is wel een lekker boekje, waarin wel alles aan bod komt. Een verhaal dat begint in Utrecht en uiteindelijk eindigt in Zurich. Veel komt aan bod. Michels, Cruijff en Sacchi. Successen en faalangst. Hoge pieken en diepe dalen. Van Basten, niet de meest spraakzame persoon doorgaans, legt alles op tafel. Niet een boekje uit de categorie Gijp, Kieft of Geen Genade, maar wel een mustread voor de voetballiefhebber. Ik heb hem met plezier gelezen in ieder geval.
Geschikt voor vakantie? Ja, meenemen dat boek. Vooral omdat het zo lekker weg leest.

Alan Gratz - De Jongen die 10 concentratiekampen overleefdeDe jongen die 10 concentratiekampen overleefde - Alan Gratz (Klik)
Verhalen over de oorlog blijven fascinerend. Tien concentratiekampen is veel als je beseft dat één zo'n nachtmerrie overleven al bijzonder is. Het verhaal is meeslepend en zoals bij veel van dit soort boeken wil en kan je bijna niet geloven dat het ooit zo gegaan is. 
Geschikt voor vakantie? Nee, want een triester onderwerp voor je boek ga je niet vinden. Als je dat geen argument vindt neem hem dan vooral mee, want het boek boeit van begint tot eind.

Wat nou als het ook anders kan - Janne SchuijnWat nou als het ook anders kan? - Janne Schuijn (Klik)
Dit boek kreeg ik van familie en terwijl ik dit schrijf vraag ik mij wel af waarom ze juist dit boek nodig vonden om te geven. Ik zal het ze ooit vragen. Hoe dan ook: Het was fijn om dit boek te krijgen en te lezen. Eens in de zoveel tijd lees ik eens zo'n boek waarin iemand een poging waagt je leven over een andere boeg te gooien. Daar heb ik in principe geen behoefte aan, maar ik vind het wel interessant om aan de hand van deze boeken de dingen (Ofwel mijn leven, maar dit klinkt zo zwaar) eens anders te bekijken. Ook mindsetcoach Janne Schuijn is het niet gelukt mijn leven over een andere boeg te gooien, maar ook hier moet ik zeggen dat ze een aantal zaken benoemd die herkenbaar zijn en waar je met wat kleine veranderingen de dingen wel wat makkelijker kan maken.
Geschikt voor vakantie? Ja hoor. Deze kan wel mee. Baat het niet dan schaadt het in ieder geval ook niet.

Ilja Leonard Pfeiffer - Grand Hotel EuropaGrand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeiffer (Klik)
Een 541 bladzijden tellende Roman van het Jaar (volgens het NRC). Nu ben ik geen echte kenner en zou ik liever kiezen voor een boek als Basta, maar de realiteit is dat het waarschijnlijk terecht is. Het boek laat zich niet zo makkelijk vangen in een paar zinnen, maar kort samengevat gaat het over een schrijver die in een hotel terecht komt waar grote mysteries samenkomen. In de loop van het boek herkennen we de dwarsverbanden met het echte Europa. Het Europa dat blijkbaar vooral geëxploiteerd wordt met dank aan de fundamenten van het verleden. Leuk voor de vakantiegangers: De toeristen worden in dit boek langs een kritische en confronterende meetlat gelegd. In de flapover staat dat de 'schrijver moeiteloos speelt met alle genres'. Het verklaart waarschijnlijk dat ik niet goed kan verklaren waar ik dit boek exact meot plaatsen.
Geschikt voor vakantie? Nu ik dit verhaaltje typ realiseer ik mij pas met hoeveel plezier ik dit boek gelezen heb. Deze kan zeker mee op vakantie al moet je een beetje van het genre houden en behoorlijk wat me-time gegund krijgen om het uit te lezen.  

Joris van de Wier - Voetbalstad BerlijnVoetbalstad Berlijn - Joris van de Wier (Klik)
Voetbalstad Berlijn? Heeft Berlijn een voetbalhistorie? Ik hoor het zelfs de meest verknochte voetbalsupporters denken en de gedachte gaan gelijk naar de jaren dat de Bundesliga bekend stond als de enige gerespecteerde competitie waar geen club uit 's lands hoofdstad deelnam. Inmiddels hobbelt Hertha BSC wel een beetje mee, maar om dat nu gelijk aan een rijke voetbalhistorie te koppelen.. Wel, u zit er naast. Een ieder weet dat Berlijn als stad een waanzinnig en nauwelijks te volgen historie heeft en het voetbal in de stad doet daar niet voor onder. Joris van de Wier (die kent u van de Staantribune) heeft het voor u opgeschreven in 50 verhalen. Een vijfsterrenboek.
Geschikt voor vakantie? Yes, als u interesse voor voetbal iets verder gaat als de toplaag die Champions League of Eredivisie heet dan moet u dit lezen. Als deze lijst een winnaar moet hebben dan is het in ieder geval dit boek.

Jaap de Groot - Dirk Kuijt - Het Geloof in SuccesHet geloof in succes - Dirk Kuijt - Jaap de Groot (Klik)
Nadat ik dit boek uit had bedacht ik mij dat het wel erg veel over Dirk Kuijt was gegaan. Maar laten we eerlijk zijn: Een boek over Dirk Kuijt mag toch ook over Dirk Kuijt gaan, nietwaar? De Katwijker beschrijft in dit boek met name het laatste succesjaar. Alle voorspoed, maar ook zeker de tegenslagen (spoiler: Het lag vrijwel nooit aan hem, het enige irritante uit het boek). Eerlijk is eerlijk: Het is natuurlijk ook wel een sprookje. Terugkeren naar de club waar men smacht naar een landstitel en deze dan ook nog eigenhandig (hattrick in het kampioensduel) over de streep trekken. Tussen vrijwel elke regel door lees je dat Kuijt vind dat zonder hem de titel nooit behaald was. Ik kan het alleen maar met hem eens zijn. Het heeft tot een mooi boek geleid. Eerlijk is eerlijk.
Geschikt voor vakantie? Ja, het leest weg zoals we dit van veel van dit soort (voetbal)boeken kennen. Enig nadeel: Het verhaal speelt zich af in 2017. Al hoeft dat de pret niet te drukken.

Leer Beleggen als Warren Buffett -Leer Beleggen als Warren Buffet - Bjorn Kijl/Hendrik Olden Nijhuis (Klik)
Dit boek heb ik dus meegenomen op vakantie. Binnen de vriendengroep is het een plotselinge hype om met beleggen bezig te zijn. Het lijkt een soort overblijfsel uit het (eerste) Coronatijdperk. Eerlijk gezegd is het voor een bescheiden beleggertje met een portefeuille van nog geen 50 euro onzin om dit boek te lezen. Warren Buffett mag dan met 100 dollar begonnen zijn, maar daar gaat dit boek niet over. De technische termen vliegen je om de oren en het gaat zelfs over een meneer die met 200 miljoen dollar short ging (mocht je niet weten wat short gaan is, dan zeker niet aan dit boek beginnen).
Geschikt voor vakantie? Ik heb hem nog niet helemaal uit en dat zegt veel, want ik koos eerder voor een prettig tijdschrift dan voor dit boek in de loze uurtjes. Als je wat verder gevorderd bent in beleggen dan zou ik hem meenemen, al vermoed ik dat je deze beleggersbijbel dan al wel gelezen hebt. 

Geen opmerkingen: