vrijdag 26 juni 2020

Thermostaatkraankoning

Thermostaatkraankoning

Geen zorgen voor de vaste lezers. Ik ga u niet wekelijks vermoeien met mijn lachwekkende ervaringen zo snel ik gereedschap ter hand neem, maar soms zijn de gebeurtenissen te mooi om niet te delen. Zo verving ik recent een thermostaatkraan in de badkamer. Voor sommigen een routineklus, voor anderen.. Ach, lees maar gewoon.

De voorgeschiedenis
Zo spannend is de voorgeschiedenis natuurlijk niet, maar u moet het wel even weten. In onze badkamer bevindt zich een thermostaatkraan. Niks geks. Maar het rode knopje, die we indrukken als we warmer dan 38 graden willen douchen of badderen, valt er op een dag uit. Dat is op zich al iets wat niet veel mensen mee zullen maken in hun turbulente leventje, maar ik dus wel. Heel problematisch is dat nog niet. Je draait hem iets makkelijker te heet, maar ook dat went wel.

Zelfs de kinderen (2 en 5 jaar oud) beginnen langzaam grappen te maken.

Wat wel een wat lastig bijverschijnsel is komt pas later aan het licht. De draaiknop wordt er namelijk niet beter van. Het technische verhaal erachter bespaar ik u omdat ik dat simpelweg niet goed onder woorden kan brengen, maar al snel kan het zomaar zijn dat de thermostaat 30 graden aangeeft, maar dat hij toch zeker een graad of 40 uit de kraan laat stromen. Niet heel praktisch.

Op dat moment valt het woord voor het eerst. 'Misschien wordt het tijd voor een nieuwe mengkraan', zeggen we tegen elkaar. En u begrijpt dat ik mij vooral afvraag: Wie gaat hem in hemelsnaam monteren?

Een weekend voor Hemelvaartsdag besluit ik de knoop door te hakken. Ik ga hem vervangen. Hemelvaart is daar bij uitstek een geschikte dag voor. Via mijn achterban laat ik alvast een waterpomptang invliegen. Je kan hem maar vast in huis hebben.

Wat er precies misging die Hemelvaartsdag weet ik niet, maar ik heb geen thermostaatkraan vervangen. Er zou vast een nieuwe kans komen. Misschien een niet onbelangrijk detail: We hebben het hier over Hemelvaartsdag 2019.

 Ik heb een vrije dag, de kinderen zijn naar school en ik kan 100.000 dingen bedenken die ik liever doe, maar ik kies inderdaad om de thermostaatkraan te vervangen.

We spoelen door naar 2020. Hemelvaartsdag. De waterpomptang ligt nog onaangeroerd in de la en de thermostaatkraan wordt steeds slechter. Zelfs de kinderen (2 en 5 jaar oud) beginnen langzaam grappen te maken. Natuurlijk had ik ook deze Hemelvaartsdag een goed excuus. Er kwam visite en het was snikheet. De visite bleef logeren en toen ik uitlegde dat ze wat voorzichtig moest zijn met de thermostaatkraan bedacht ik mij: wordt het nu echt niet eens tijd dat....

Niet veel later was het zover. Ik neem u mee middels een kroniek.

Een willekeurige dinsdagochtend 10:00 uur:
In ieder geval heb ik besloten om het zelf te gaan doen. Via de websites van verschillende bouwmarkten kun je redelijk gedetailleerd vinden hoe het aangepakt moet worden en ik heb advies ingewonnen bij meerdere vrienden en familieleden. Het moet dus goed komen. Nadat ik de hartafstand gemeten (uiteraard 15 cm) snel ik naar de Gamma en haal ik daar een thermostaatkraan. U moet weten. Ik heb een vrije dag, de kinderen zijn naar school en ik kan 100.000 dingen bedenken die ik liever doe, maar ik kies inderdaad om de thermostaatkraan te vervangen. Een overwinning op zich.
10:15 uur: Als ze mij iets op het hart gedrukt hebben: Sluit eerst de hoofdkraan af. Sluit alsjeblieft éérst de hoofdkraan af. Die weet ik te vinden. En sluit ik in een handomdraai af. En uiteraard: Ik laat alle waterleidingen leeglopen voordat ik begin.

Als ze mij iets op het hart gedrukt hebben: Sluit eerst de hoofdkraan af. Sluit alsjeblieft éérst de hoofdkraan af. 

10:20 uur: Het makkelijkste deel. Ik zet de waterpomptang, die bijna kirde van plezier dat hij eindelijk nuttig mocht zijn, op de bouten van de oude thermostaatkraan en draai hem los. Tot zover gaat het makkelijk.
10:22 uur: Tot mij vreugde constateer ik dat de S-leidingen zo goed vast zitten dat losmaken dom zou zijn. Ik zet de nieuwe thermostaat kraan erop en draai hem zachtjes vast.
10:23 uur: Dit is het moment dat ik erachter kom dat ik beter geen waterpomptang had kunnen gebruiken. Ergens snap ik ook niet dat ik daarvoor gekozen heb. Waterpomp vond ik naamtechnisch gezien waarschijnlijk goed bij de situatie passen. In eerste instantie hou ik er nog een oude theedoek tussen. Als het niet lukt het goed vast te draaien en de theedoek niet tegen mijn kracht bestand blijkt is de nieuwe (!) thermostaatkraan al flink beschadigd. Ik besluit het te accepteren en niet veel later hangt hij. 
10:26 uur: Ik goochel nog een beetje met een waterpas omdat dit nu eenmaal in de beschrijving staat, maar hoewel de waterpas aangeeft dat hij iets scheef hangt heeft mijn timmermansoog allang in de gaten dat ik nog nooit een thermostaatkraan heb gezien die rechter hangt dan deze. Tijd voor de ultieme test. Laat maar stromen dat water.
10:40 uur: Licht vloekend sta ik in de badkamer als uit de rechter aansluiting rijkelijk water stroomt. Hoe kan dit toch? Ik heb alles opgevolgd. Zelfs de teflontape heb ik gebruikt. Hoewel daar bij de achterban nog wat twijfel over was of het wel of niet nodig was. Bij twijfel moet je niet vlaggen, maar wel teflontape toepassen vond ik. Wat vervelend is aan teflontape: Het is te verkrijgen onder 738 benamingen. Voor klussers als ik doe ik aan de bouwmarkten een oproep om één term per gebruiksvoorwerp te hanteren.

Voor klussers als ik doe ik aan de bouwmarkten een oproep om één term per gebruiksvoorwerp te hanteren.

10:50 uur: Ik heb de schuld gegeven aan het feit dat ik met de waterpomptang de bouten niet goed vast heb kunnen draaien. Bij de Gamma haal ik een baco. En klusdrop. Daar heb ik recht op. Vind ik.
11:00 uur: Ja, geen zorgen. Ik heb de waterdruk er weer afgehaald. Daarna neem ik het stappenplan opnieuw door en monteer de thermostaatkraan opnieuw. Lichte irritatie is er als ik mij realiseer dat ik met de baco de thermostaatkraan niet beschadigd zou hebben. Maar niet veel later kan ik de tweede ultieme test doorvoeren. En met succes. Het water stroomt via de gebruikelijke weg in het bad. Ik juich. Op klusgebied heb ik eindelijk wat bereikt in mijn leven. En dat binnen een uur, terwijl er volgens de Praxis 2 uren voor mag staan (Haters will say: Je hebt er meer dan een jaar over gedaan. Maar jullie zijn gelukkig geen haters).
11:30 uur: Niks, maar dan ook niks in mijn klussende leven gaat vanzelf. Dat blijkt ook nu weer. Ik ga het u uitleggen. Een thermostaatkraan voor een bad heeft twee standen. Staat de knop naar beneden dan stroomt het door de badkraan, trekt u de knop naar boven dan komt het door de douchekop. En stelt u zich eens voor: Je hebt de hele klus volbracht en komt er dan achter dat die knop maar niet naar boven te trekken is....
11:40 uur: Een schaar, een schroevedraaier, mijn tanden, mijn vrouw, een sleutel die toevallig in de buurt lag, werkelijk alles heb ik gebruikt om de betreffende knop in beweging te krijgen. Hulplijnen met ervaren klussers brachten geen soelaas. Ik belde de Gamma. 

'Komt u maar hierheen, meneer. Dat klinkt niet goed'
"U bedoelt dat ik alles weer kan loskoppelen, toch?"
'Ja, want anders kunt u hem waarschijnlijk niet meenemen, he?'
"..."
'Meneer?'
"Ik. Kom. Eraan."

11:44 uur: In de auto vraag ik mij af of ik niet beter een nieuwe badkamer kan laten zetten. Tevens vraag ik mij af of ik mijn tanden nog uit het stuur ga krijgen.

De meneer kon mijn gedachten lezen. Ik ging natuurlijk niet drie dagen met een open leiding boven mijn badkuip zitten.

11:50 uur: 'Nou meneertje, die had u met een koevoet nog niet losgekregen', zegt de medewerker van Gamma. 'Helaas hebben we deze niet meer op voorraad dus u kunt hem bestellen en over drie dagen...' De meneer kon mijn gedachten lezen. Ik ging natuurlijk niet drie dagen met een open leiding boven mijn badkuip zitten. 'Niet ideaal, he? Voor 5 euro meer kunt u een ander exemplaar meenemen'. Pas veel later werd mij uitgelegd dat je de leiding zou kunnen afdoppen. Maar kom op, hé. Ik ken mijzelf en u inmiddels ook. Tot Hemelvaartsdag 2021 met een afgedopte douche zitten leek mij een niet al te best plan.
12:10 uur: U zult het niet geloven. Elk nadeel heeft ook nog zijn voordeel, want de nieuwe thermostaatkraan hangt dankzij de baco zonder beschadigingen aan de badkamermuur. 

Niet eerder had ik een dergelijke klus voltooid. Het moest blijkbaar met horten en stoten, maar hij hing en het functioneert. Of ik geslaagd ben voor mijn klustest. Even dacht ik van wel, maar al snel bleek ik nog de oude te zijn. Bij het ophangen van een schaduwdoek, want zo ongeveer bestaat uit wat ruimtelijk inzicht en het indraaien van 16 schroeven ging het toch mis. Nadat ik mijn tanden in de schutting had gezet besloot ik hulp in te schakelen.

Dingen zijn zoals ze zijn, maar enkele weken na dato hangt de kraan nog steeds. Dat had ik niet verwacht en vermoedelijk was ik niet de enige.

Elke keer als ik mij in de badkamer begeef en langs de vers geïnstalleerde thermostaatkraan loop dan ben ik opnieuw trots en waan ik mij even een koning. Een thermostaatkraankoning.


Geen opmerkingen: