woensdag 26 december 2018

9 feiten over FC Santa Claus AC #360

Het is tweede Kerstdag. Boxing Day. De dag na kerst waarin we nog altijd allemaal leuke dingen doen. En er is dan ook weer voetbal op televisie. Voornamelijk in Engeland. Nu wordt er over voetbal op tweede Kerstdag altijd wel genoeg gezegd en geschreven. Er is echter nog iets leuks over Kerst en voetbal te vertellen. 9 feiten over FC Santa Claus
  • Volgens de Finse folklore komt de Kerstman uit Lapland. Officieel zou Korvatunturi de thuisbasis van de bebaarde kerstsprookjesfiguur worden, maar Santa Claus Village werd niet veel later geopend in Rovaniemi. Deze plaats benutte deze mogelijkheid maximaal.
  • De voetbalclub ontstond in 1993 uit een fusie tussen Reipas en Rovaniemen Lappi. Een van de oprichters Tarho Ilijn opperde de naam FC Santa Claus. Dit werd al snel door iedereen geaccepteerd. 'We wilden echt iets blijvends voor de toekomst creëren', vertelde Ilijn een aantal jaren geleden aan Voetbal International.
  • De volledige naam werd uiteindelijk FC Santa Claus AC. De laatste twee letters staan voor Arctic Cirle. Een verwijzing naar de poolcirkel, waar Rovaniemi aan grenst.
  • De oprichters moesten voor het gebruiken van de naam toestemming vragen aan De Kerstman. Vader Kerstmis resideert in Santa Claus Village en gaf toestemming. 'Het zijn tenslotte allemaal vrienden van mij', liet hij ooit optekenen.
  • De Kerstman is niet bij alle wedstrijden aanwezig maar speelt regelmatig een ceremoniële rol. Denk bijvoorbeeld bij het verrichten van aftrappen en het poseren voor teamfoto's. 'Ik ben 364 dagen in het jaar bezig met het ontvangen allerlei gasten in Santa Claus Village. Er blijft weinig tijd over om wedstrijden te bezoeken'.
  • U mag raden wat de Kerstman de 365e dag van het jaar doet.
  • De beste prestatie ooit voor FC Santa Claus AC was het halen van de playoffs in de Finse tweede divisie. Promotie werd uiteindelijk op een haar na niet afgedwongen.
  • Inmiddels is het alweer een jaar of twee geleden dat FC Santa Claus AC een fatsoenlijke wedstrijd speelde. Dat valt een beetje tegen voor een ploeg dat enkele jaren geleden een lobby voerde om in het computerspel FIFA opgenomen te worden. Al past het wel in het beeld van een ploeg die in 2012 failliet ging en niet veel later door een Chinees overgenomen werd.
  • Toch wordt de club hier en daar gezien als een potentiële reus. Het kerstkarakter kan op vele manieren benut worden, al is het  voor de club natuurlijk pech hebben dat de Kerstman niet uit een voetbalgek land komt. Benieuwd hoeveel we ooit nog van deze club gaan horen.

Geen opmerkingen: