zaterdag 24 november 2018

Marcel Keizer #328

Marcel Keizer

Vanavond hervat ook Sporting Lissabon de competitie weer in een uitwedstrijd bij Lusitano FC. Op zichzelf is dat niet zo heel interessant voor de gemiddelde voetbalvolger, ware het niet dat ze dit doen met een Nederlandse trainer op de bank.

Hoewel het voetbalwereldje nooit stil staat vind ik dat met afstand het meest opvallende voetbalnieuws de afgelopen weken. Marcel Keizer is de nieuwe trainer van Sporting Portugal. 

Op basis waarvan?', vroeg ik mij hardop af toen ik het las.

Marcel Keizer zijn conduitestaat bestaat sinds 2003 uit het trainen van Nijenrodes, UVS, SV Argon, VVSB, Telstar, SC Cambuur, FC Emmen, Jong Ajax, Ajax en Al-Jazira. De enige naam die nog een beetje in het oog springt is Ajax en laten we wel wezen: Dat was geen succes. Laten we wel toegeven dat hij de wind niet heel erg mee had die periode en dat hij met afstand de sympathiekste Ajaxtrainer van de afgelopen jaren is, maar daar koopt men in het topvoetbal weinig voor.

Een beetje zaakwaarnemer krijgt een trainer met Ajax op zijn CV op z'n minst aan de man in het Midden-Oosten en zo geschiedde. Je zou denken dat Marcel Keizer zijn trainerscarriƩre weer op nul moest beginnen.

Maar niets is wat het lijkt in het voetbal. Opeens stond de Portugese topclub en huidige nummer 2 in de competitie aldaar op de stoep. Via een fysiotherapeut die onder de indruk was van zijn voetbalkennis. Of zoiets. Een beetje hoe Danny Blind bondscoach van Oranje werd.

Waarschijnlijk heeft Keizer echt verstand van voetbal, maar mist hij dingen als een gedegen topvoetbalachtergrond (vier duels in Ajax 1) of de flair om aan het hoofd van een groep topvoetballers te staan. Je zou denken dat assistent onder een grote naam beter bij hem past.

Het avontuur van Keizer in Portugal lijkt mij dan ook gedoemd om te mislukken. Net als bij Ajax zal de eerste de beste misstap tot onrust leiden en zie het dan nog maar weer om te keren. 

Maar goed, niets is wat het lijkt in het voetbal. Als Keizer aan het eind van het jaar met bijvoorbeeld de landstitel in zijn handen staat en onderstreept wordt als Sporting Lissabon's meesterzet dan kan het zomaar weer alle kanten op gaan.

Dat is het mooie aan voetbal.

Geen opmerkingen: